Urmărește emisiunea live
Finlanda s-a hotărât că vrea în NATO tot alături de Suedia, în ciuda opiniei predominante de săptămâna trecută
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursă foto: Unsplash (Marek Studzinski)
Sursă foto: Unsplash (Marek Studzinski)
Premierul suedez şi omoloaga sa finlandeză şi-au reafirmat joi angajamentul de a continua împreună procesul de aderare la NATO.  

Premierul suedez Ulf Kristersson şi omoloaga sa finlandeză Sanna Marin şi-au reafirmat joi angajamentul de a continua împreună procesul de aderare la NATO, deşi Turcia îşi menţine veto-ul în cazul Suediei, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

'Ne-am urcat împreună în această barcă şi vom face călătoria împreună', a declarat Ulf Kristersson la o conferinţă comună de presă la Stockholm cu Sanna Marin, care a exprimat o poziţie similară şi a risipit astfel îndoielile după ce ministrul său de externe Pekka Haavisto declarase anterior că Finlanda şi-ar putea reconsidera poziţia asupra unei aderări în comun cu Suedia din cauza veto-ului turc asupra acesteia.

'Cred că este important să trimitem un mesaj clar: este în interesul tuturor să intrăm împreună în NATO', a indicat şefa guvenului de la Helsinki.

Turcia a devenit în ultimele zile şi mai radicală împotriva primirii Suediei în NATO după ce o grupare prokurdă a 'executat' simbolic la Stockholm un manechin care-l înfăţişa pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi un membru al extremei drepte a ars un exemplar al Coranului în capitala suedeză.

Încercând totuşi să convingă Ankara să-şi ridice veto-ul, guvernul de la Stockholm a anunţat joi un proiect pentru înăsprirea legislaţiei antiteroriste, care asimilează infracţiunilor sprijinul financiar sau sub altă formă oferit organizaţiilor teroriste.

'Trebuie să fim calmi şi să revenim la masa dialogului, pentru că acesta a dat rezultate, ceea ce a confirmat şi Turcia.

Trebuie să revenim la o discuţie rezonabilă între noi', a mai spus premierul suedez, care s-a declarat 'înţelegător' faţă de 'frustrarea' finlandezilor.

Ministrul de externe al Finlandei a declarat, la finalul lunii trecute, că țara ar trebui să ia în considerare aderarea la NATO fără Suedia.

Aderarea comună a celor două ţări nordice rămâne "prima opţiune", dar "în mod evident trebuie să evaluăm situaţia, dacă s-a întâmplat ceva care înseamnă că pe termen lung Suedia nu mai poate merge mai departe", a afirmat şeful diplomaţiei Pekka Haavisto la televiziunea publică YLE, judecând însă că este "prea devreme pentru a lua o poziţie".

Printre altele, Haavisto a spus că este nevoie de o pauză de câteva săptămâni în discuţiile dintre Finlanda, Suedia şi Turcia cu privire la planurile celor două ţări nordice de a se alătura alianţei militare NATO.

"Este nevoie de o pauză înainte de a reveni la discuţiile în trei şi să vedem unde suntem (...) după situaţia curentă, aşa că nu ar trebui să se tragă încă concluzii", a declarat el pentru Reuters într-un interviu telefonic.

"Cred că va fi o pauză de câteva săptămâni", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel