Finlanda, gata de război cu Rusia: E pregătită să lupte
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Baptiste Valthier, pexels
Fotografie de la Baptiste Valthier, pexels
Finlanda este pregătită să contraatace, dacă Rusia va declanşa o agresiune pe modelul din Ucraina. 

Țara nordică și-a construit un arsenal substanțial. Dar, în afară de echipamentul militar, a declarat generalul Timo Kivinen, un factor crucial este faptul că finlandezii ar fi motivați să lupte.

"Cea mai importantă linie de apărare se află între urechi, așa cum dovedește în prezent războiul din Ucraina", a declarat Kivinen într-un interviu.

Finlanda a purtat două războaie în anii 1940 împotriva vecinului său estic, cu care împarte o graniță de 1.300 de kilometri. Cândva o țară nealiniată, ea solicită acum să se alăture alianței militare NATO, din cauza îngrijorărilor că Rusia ar putea invada așa cum a făcut-o cu Ucraina la 24 februarie, scrie Mediafax.

De la cel de-al Doilea Război Mondial, Helsinki a menținut un nivel ridicat de pregătire militară.

"Ne-am dezvoltat în mod sistematic apărarea militară tocmai pentru acest tip de război care se desfășoară acolo (în Ucraina), cu o utilizare masivă a puterii de foc, a forțelor blindate și, de asemenea, a forțelor aeriene", a declarat Kivinen. "Ucraina a fost o îmbucătură greu de mestecat pentru Rusia și la fel ar fi și Finlanda."

Finlanda a pierdut 100.000 de oameni în timpul celor două războaie contra URSS

Aproximativ 100.000 de finlandezi au fost uciși în timpul celor două războaie pe care Finlanda le-a purtat împotriva Uniunii Sovietice și a pierdut o zecime din teritoriul său.

Națiunea de 5,5 milioane de locuitori are un efectiv de trupe de război de aproximativ 280.000 de oameni, cu 870.000 de oameni antrenați ca rezerviști. Nu a abolit recrutarea militară pentru bărbați, așa cum au făcut multe alte națiuni occidentale după încheierea Războiului Rece.

De asemenea, a construit una dintre cele mai puternice artilerii din Europa și și-a făcut provizii de rachete de croazieră cu o rază de acțiune de până la 370 km. Finlanda alocă 2% din PIB pentru apărare, un nivel mai ridicat decât multe țări NATO.

Țara a comandat patru noi nave de război, precum și 64 de avioane de luptă F-35 de la gigantul american din domeniul apărării Lockheed Martin, plănuiește să comande până la 2.000 de drone, echipamente antiaeriane de mare altitudine și construiește bariere la granița cu Rusia.

82% dintre finlandezi, dispuşi să participe la apărarea naţională

Aproximativ 82% dintre respondenții la un sondaj realizat la 18 mai de Ministerul Apărării au declarat că ar fi dispuși să participe la apărarea națională dacă Finlanda ar fi atacată.

Cu toate acestea, Kivinen a salutat decizia Finlandei de a solicita aderarea la NATO. Finlanda și Suedia se află în discuții cu Turcia pentru a discuta despre opoziția acesteia din urmă față de candidaturile lor.

Ankara a fost iritată de ceea ce consideră a fi sprijinul acordat de Helsinki și Stockholm militanților kurzi și de embargourile asupra armelor impuse Turciei.

Aderarea la NATO ar permite Finlandei să își sporească capacitatea de avertizare timpurie prin participarea la controlul comun al spațiului aerian al alianței, a declarat Kivinen.

Cu toate acestea, a spus el, "principala responsabilitate pentru apărarea Finlandei va fi în continuare suportată de Finlanda".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel