Data publicării:

Finlanda a ridicat bariere la frontiera cu Rusia, pentru a bloca migranții care ar fi fost trimiși de Kremlin să destabilizeze granița

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Zeci de migranți au stat sâmbătă în spatele barierelor de la două puncte de trecere de la granița Finlandei cu Rusia, a declarat poliția de frontieră finlandeză, după ce Helsinki a ridicat baricade pentru a opri fluxul de solicitanți de azil despre care se spune că a fost instigat de Moscova.

Guvernul finlandez a acuzat Rusia că a direcționat migranții către punctele de trecere ca răzbunare pentru decizia sa de a spori cooperarea în domeniul apărării cu Statele Unite, o afirmație respinsă de Kremlin, potrivit Reuters.

Poliția de frontieră finlandeză a ridicat vineri bariere de la miezul nopții la punctele de frontieră Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra și Niirala din sud-estul Finlandei, care preiau cea mai mare parte a traficului dintre cele două țări.

În ciuda închiderii, zeci de migranți au sosit sâmbătă după-amiază la punctele de trecere Nuijamaa și Vaalimaa și au aprins un foc de tabără la temperaturi sub zero grade, în spatele barierelor din sârmă ghimpată montate, au declarat polițiștii de frontieră finlandezi.

În Nuijamaa, două persoane au reușit să depășească barierele și să intre în Finlanda, a adăugat acesta.

„În prezent îmbunătățim barierele, astfel încât ceva similar să nu mai fie posibil”, a spus colonelul Mika Rytkonen, potrivit radiodifuzorului public finlandez YLE.

Finlanda împarte o graniță de 1.340 km (830 de mile) cu Rusia, care servește și drept graniță externă a UE. Aproximativ 300 de solicitanți de azil, majoritatea din Irak, Yemen, Somalia și Siria, au sosit în Finlanda săptămâna aceasta, potrivit poliției de frontieră.

Patru puncte obișnuite de trecere a frontierei rămân deschise deocamdată, dar acum poate fi solicitat azil doar la două dintre acestea, în Salla și Vartius, mai la nord, a spus poliția de frontieră.

Sâmbătă, 67 de persoane au ajuns să caute azil la postul Vartius, a declarat unitatea locală de grăniceri pe X, cunoscută anterior ca Twitter. Un grup de migranți a sosit cu jumătate de oră după ora de închidere a stației, a informat presa locală.

„În această situație, a trebuit să lăsăm acești oameni să intre în Finlanda pentru că Rusia nu i-a luat înapoi”, a declarat șeful stației Vartius, căpitanul Jouko Kinnunen, la postul finlandez MTV.

Kremlinul a declarat vineri că Finlanda face o „mare greșeală” prin închiderea punctelor de trecere a frontierei și că mișcarea țării distruge relațiile bilaterale.

În 2021, Polonia, Lituania și Letonia l-au acuzat pe aliatul apropiat al Moscovei, Belarus, că a creat în mod artificial o criză a imigranților la frontierele lor prin transportarea de oameni din Orientul Mijlociu și Africa și încercarea de a-i împinge peste graniță - o acuzație pe care Belarus a negat-o în mod repetat.

Agenția de frontieră a Uniunii Europene Frontex a declarat vineri pentru Reuters că va trimite ofițeri în Finlanda pentru a ajuta la protejarea frontierei.

Ministrul de Finanțe, Riikka Purra, de la Partidul Finlandez anti-imigrație, a declarat joi că Finlanda este pregătită să închidă toate punctele de trecere de la granița cu Rusia, dacă este necesar.

Avocatul poporului finlandez pentru nediscriminare a declarat săptămâna aceasta, că Helsinki încă mai are datoria în temeiul tratatelor internaționale și a legislației UE de a permite solicitanților de azil să caute protecție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel