Data publicării:

Financial Times: SUA avertizează Ucraina să evite loviturile asupra rafinăriilor de petrol de pe teritoriul Rusiei

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Potrivit informațiilor obținute de Financial Times, Statele Unite au îndemnat Ucraina să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice a Rusiei, avertizând că atacurile cu drone ar putea duce la creșterea prețurilor la petrol la nivel global și la provocarea de represalii. Discuțiile au avut loc cu trei surse familiare cu situația.

Avertismentele repetate din partea Washingtonului au fost transmise oficialilor de rang înalt ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și ai Direcției de Informații Militare a Ucrainei, cunoscută sub numele de GUR, au declarat persoanele pentru Financial Times.

Ambele unități de informații și-au extins constant programele proprii de drone pentru a lovi ținte rusești pe uscat, pe mare și în aer de la începutul invaziei la scară completă a Kremlinului din februarie 2022.

”Casa Albă a devenit din ce în ce mai frustrată de atacurile cu drone ucrainene care au lovit rafinăriile de petrol, terminalele, depourile și facilitățile de stocare din vestul Rusiei, afectând capacitatea sa de producție de petrol”, a declarat o persoană pentru Financial Times:

Rusia rămâne unul dintre cei mai importanți exportatori de energie din lume, în ciuda sancțiunilor occidentale impuse sectorului său de petrol și gaze. Prețurile petrolului au crescut cu aproximativ 15% în acest an, ajungând la 85 de dolari pe baril, ceea ce a dus la creșterea costurilor combustibilului în timp ce președintele american Joe Biden începe campania pentru realegere.

Washingtonul este, de asemenea, preocupat că, dacă Ucraina continuă să lovească facilitățile rusești, inclusiv multe care sunt la sute de mile distanță de graniță, Rusia ar putea răspunde lovind infrastructura energetică de care depind țările occidentale.

Aceasta include conducta CPC care transportă petrol din Kazahstan prin Rusia către piața globală. Companii occidentale, inclusiv ExxonMobil și Chevron, utilizează conducta, pe care Moscova a închis-o temporar în 2022.

"Nu încurajăm sau facilităm atacurile în interiorul Rusiei", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate. Serviciile de informații CIA, SBU și GUR au refuzat să comenteze informațiile precum și biroul președintelui Zelensky.

Ucraina și-a intensificat atacurile aeriene în ultimele săptămâni, pe măsură ce programele sale de drone se extind și războiul terestru se îndreaptă în favoarea Moscovei. Acest lucru vine și în urma nemulțumirii tot mai mari din Kiev față de ceea ce este perceput ca o abordare ambiguă a Occidentului în ceea ce privește reducerea veniturilor energetice ale Moscovei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel