Final de săptămână între vijelii și caniculă. ANM, avertizare generală pentru România. Cum va fi vremea în Capitală
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: DC News
FOTO: DC News
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare generală pentru acest final de săptămână, dar și prognoza specială pentru București.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, dar și de averse de torențiale și caniculă, începând cu ora 13, valabile până duminică.

Astfel, în intervalul 20 iulie (ora 15.00) - 21 iulie (ora 3.00) va fi valabilă avertizarea Cod portocaliu care vizează instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități însemnate de apă.

Potrivit ANM, în intervalul menționat, în sudul Banatului, nord-vestul Olteniei și în sud-vestul Transilvaniei, vor fi perioade cu averse torențiale intensificări ale vântului și pe arii restrânse vijelii (rafale de 70...90 km/h), grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp (1...3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50...70 l/mp.

Captură ANM

O avertizare Cod galben care vizează instabilitate atmosferică temporar accentuată a fost emisă pentru intervalul 20 iulie (ora 13.00) - 21 iulie (ora 10.00). 

Zonele vizate sunt în Banat, sudul Crișanei, Oltenia, Transilvania și local în Maramureș și în Muntenia, zone în care vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Aceasta se va manifesta prin averse cu caracter torențial, intensificări ale vântului și pe arii restrânse vijelii (rafale de 50...70 km/h), grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Citește și: În iulie era caniculă și acum 40 de ani. Sociolog: Astăzi avem cod roșu, foarte roșu și cel mai roșu / Jurnalist: Propun să le dăm nume ca la uragane

Coduri galben și portocaliu de caniculă

Totodată, astăzi sunt în vigoare două coduri de caniculă.

Sub Cod galben se află Oltenia, Muntenia și Dobrogea continentală, unde valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridica, iat indicele temperatură-umiditate (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 34...37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Captură ANM

Avertizare cu Cod portocaliu de caniculă vizează județele Dolj, Olt și Teleorman, unde valul de căldură va persista.

Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi în general de 37...38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Potrivit ANM, în 21 iulie, Codul galben va viza doar centrul și estul Munteniei, precum și în Dobrogea continentală, unde valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Captură ANM

Temperaturile maxime vor fi de 34...36 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Cum va fi vremea în București

În plus, ANM a emis și o prognoză meteo specială pentru Capitală.

Prognoză meteorologică pentru intervalul 20.07.2024 ora 10:00 - 21.07.2024 ora 10:00

Valul de căldură va persista. Va fi caniculă, disconfort termic ridicat și indice temperatură-umezeală (ITU) de peste 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 35...37 de grade, iar cea minimă de 22...24 de grade, caracterizând o noapte tropicală. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în a doua parte a nopții când vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Prognoză meteorologică pentru intervalul 21.07.2024 ora 10:00 - 22.07.2024 ora 10:00

Valorile termice se vor mai pondera, astfel că maxima va fi de 33...34 de grade; totuși, disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală urmând să se situeze în jurul pragului critic de 80 de unități. Vor fi perioade de instabilitate atmosferică, în care înnorările vor fi temporar accentuate și se vor semnala averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura minimă va fi de 19...21 de grade.

Administrația Națională de Meteorologie va actualiza prezentele informații, în funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor meteorologice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel