Filmările de pe camerele de bord, folosite în caz de accident. Ce riscă cei care FALSIFICĂ imaginile - PROIECT
Filmările de pe camerele de bord vor fi folosite în cazul accidentelor, potrivit unui proiect de lege depus la Senat. Ce riscă cei care falsifică imaginile.
Constatarea contravențiilor se va putea face și cu ajutorul înregistrărilor de pe camerele de bord montate pe mașini, potrivit unui proiect de lege depus recent la Senat. Potrivit inițiatorilor, falsificarea sau folosirea imaginilor falsificate devine infracțiune și se pedepsește cu închisoare de până la doi ani sau cu amendă.
Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată și pentru modificarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal a fost înregistrată la Senat în 10 noiembrie.
Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la USR, „se impune actualizarea și modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în sensul în care, constatarea contravențiilor să se poată face și cu ajutorul înregistrărilor produse de mijloacele video folosite de participanții la trafic ori de autoritățile publice locale, chiar dacă aceste mijloace nu sunt certificate, cu condiția ca proba video să fie însoțită de declarația pe propria răspundere a participantului la trafic care o furnizează, asupra faptelor petrecute, precum și asupra autenticității și veridicității înregistrării video furnizate”, notează alba24.ro
Soluție similară, implementată în alte state europene. Cazul Marii Britanii
„O soluție similară a fost deja implementată în unele state europene; este, spre exemplu, cazul Marii Britanii, unde cetățenii care iau act de săvârșirea unei contravenții la regimul circulației pe drumurile publice, pot încărca înregistrarea de pe camera de bord prin care a fost surprinsă respectiva faptă, pe un site web; după completarea unui formular electronic, acestea ajung direct la unitatea de poliție din zona unde a fost semnalată săvârșirea contravenției, care analizează imaginile și ia măsurile ce se impun”, se precizează în expunerea de motive.
Potrivit proiectului, constatarea contravențiilor se va putea face și cu ajutorul unor mijloace video folosite de participanții la trafic ori de autoritățile administrației publice locale, dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii și modelului vehiculului implicat în săvârșirea contravenției, consemnându-se aceasta în procesul verbal de constatare a contravenției. Pentru constatarea contravenției este necesară și declarația pe propria răspundere a participantului la trafic asupra faptelor ce constituie contravenții și asupra autenticității și veridicității înregistrării video furnizate de către acesta.
Ce riscă cei care falsifică imaginile
De asemenea, falsificarea unei înregistrări prin contrafacere, alterare ori prin determinarea atestării unor împrejurări necorespunzătoare adevărului sau omisiunea înregistrării unor date sau împrejurări, dacă a fost urmată de folosirea de către făptuitor a înregistrării ori de încredințarea acesteia unei alte persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecințe juridice, se va pedepsi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Cu aceeași pedeapsă se sancționează folosirea unei înregistrări falsificate în vederea producerii unei consecințe juridice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News