Data publicării:

Filipinele avertizează China să nu depășească linia roșie. ”Vom răspunde în consecință”

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află în articol mai multe despre avertismentul Filipinelor pentru China.

Președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a avertizat China să nu depășească linia roșie în Marea Chinei de Sud, unde conflictul dintre cele două țări continuă să se intensifice.

Dacă vreun filipinez ar muri ca urmare a acțiunilor intenționate ale Chinei, a spus președintele Marcos, Filipinele ar considera acest lucru ca fiind aproape de „un act de război” și ar răspunde în consecință.

Președintel Marcos a vorbit la un forum de securitate din Singapore, la care au participat șefi ai apărării din întreaga lume, inclusiv din SUA și China.

Ca răspuns, un purtător de cuvânt militar chinez a acuzat Filipinele că „deviază vina asupra Chinei” și că „defăimează și atacă”.

În ultimele luni, disputa de lungă durată dintre China și Filipine cu privire la teritoriul din Marea Chinei de Sud s-a acutizat în confruntări agresive.

Manila s-a plâns cu vehemență de faptul că navele de patrulare chineze au tras cu tunuri de apă în ambarcațiunile și navele de aprovizionare filipineze.

Beijingul a declarat că își apără suveranitatea. Anterior, vineri, un purtător de cuvânt militar chinez a acuzat Republica Filipine că face „provocări”.

Un conflict între chinezi și americani ar putea fi declanșat

Observatorii se tem că orice escaladare ar putea declanșa un conflict în Marea Chinei de Sud între chinezi și americani. Statele Unite sunt obligate printr-un tratat semnat cu Filipine să ia apărarea națiunii din Asia de Sud-Est, în cazul în care aceasta ar fi atacată.

SUA a declarat anterior că își va respecta angajamentele „de fier” față de aliații săi din regiune și a încercat să îi apropie, inclusiv prin organizarea unui summit cu Filipinele și Japonia luna trecută.

Vineri, președintele Marcos tocmai terminase de rostit discursul de deschidere la Dialogul Shangri-la din Singapore, când un delegat a adus în discuție o situație ipotetică în care tunurile de apă chinezești ar fi ucis un soldat filipinez. El a fost întrebat dacă ar considera că aceasta ar fi o linie roșie și dacă acest lucru ar invoca tratatul dintre SUA și Filipine.

„Dacă printr-un act intenționat un filipinez - nu doar militar, ci chiar cetățean filipinez - este ucis... asta este ceea ce cred că este foarte, foarte aproape de ceea ce definim ca fiind un act de război și, prin urmare, vom răspunde în consecință. Iar partenerii noștri din tratat cred că și ei au același standard”, a declarat președintele Marcos.

El a precizat că filipinezi au fost răniți în confruntările recente, dar niciunul nu a fost ucis până acum.

„Odată ce ajungem în acel punct, cu siguranță, am fi trecut Rubiconul. (n.r. a trece de un punct fără întoarcere). Este aceasta o linie roșie? Aproape sigur că va fi o linie roșie”, a mai precizat președintele Republicii Filipine.

Întrebat de BBC, purtătorul de cuvânt chinez a declarat că „dacă un singur membru al personalului ar fi ucis accidental într-un conflict sau accident care declanșează un război, atunci chiar cred că este o țară beligerantă”.

Rachete din SUA și India

Guvernul președintelui Marcos își sporește cheltuielile militare și a achiziționat rachete din SUA și India. Acesta încearcă să obțină o parte importantă din pachetul de ajutor militar propus de SUA pentru aliații săi din regiunea indo-pacifică.

Problema a apărut, de asemenea, în cadrul unei întâlniri cheie între secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și omologul său chinez Dong Jun, care a avut loc vineri.

Armata chineză a declarat că Republica Filipine a fost „încurajată și susținută de puteri externe” și că „și-a încălcat propriile promisiuni și face provocări” în legătură cu disputatul recif Second Thomas Shoal, unde Manila a stabilit un avanpost militar.

Însă atât SUA, cât și China au arătat că sunt dornice să mențină deschise liniile de comunicare.

O declarație a SUA cu privire la întâlnire a afirmat că se lucrează la reluarea conversațiilor telefonice între comandanții militari - o linie de comunicare cheie care a fost întreruptă în 2022 după vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA de atunci, Nancy Pelosi, în Taiwan - și la crearea unui grup de lucru pentru comunicarea în situații de criză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel