Data publicării:
Fiica lui Navalnîi: Tatăl meu stă în închisoare pentru că nu a murit după ce a fost otrăvit
Daria Navalnaia, fiica liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, aflat într-o închisoare din Rusia în urma unui proces considerat ca fiind motivat politic, a primit marţi în numele tatălui său premiul anual pentru curaj în cadrul Summitului pentru Drepturile Omului şi Democraţie desfăşurat săptămâna aceasta la Geneva,
Aceasta a apărat nevinovaţia tatălui său în primul său discurs public, relatează OpenMedia şi EFE. 'Tatăl meu este în închisoare pentru cuvintele sale, pentru acţiunile şi convingerile sale şi, înainte de toate, pentru că nu a murit atunci când guvernul rus a încercat să-l omoare' otrăvindu-l, a declarat tânăra de 20 de ani într-un discurs rostit în limba engleză.
Navalnaia s-a declarat convinsă, aşa cum spunea tatăl său în trecut, că 'Rusia va fi într-o bună zi liberă şi fericită aşa cum merită' şi a asigurat că, după ani de abuzuri de putere în ţară, 'majoritatea cetăţenilor trebuie să decidă cine va guverna şi pentru cât timp'.
Fiica lui Aleksei Navalnîi, pe care autorităţile ruse au încercat să-l otrăvească în august 2020 cu un agent neurotoxic de tip Noviciok, a subliniat că tatăl ei doreşte să dedice premiul tuturor deţinuţilor politici din Rusia şi Belarus.
'Mulţi dintre ei se află în situaţii mult mai rele decât mine, pentru că nu sunt la fel de cunoscuţi, dar trebuie să ştie că nu sunt singuri şi trebuie să ne amintim de cei care luptă pentru libertatea noastră', a citit Daria Navalnaia din scrisoarea trimisă de tatăl său din închisoare când ea se pregătea pentru participarea la summitul de la Geneva.
Daria Navalnaia a declarat că este foarte îngrijorată de 'declinul rapid al democraţiei în Rusia' şi a subliniat că, tatăl său, care săptămâna trecută şi-a sărbătorit cea de-a 45-a aniversare, 'şi-a consacrat întreaga viaţă luptând împotriva corupţiei, pentru drepturile omului, libertatea de expresie şi alegeri libere', scrie Agerpres.
Rusia, sancțiuni împotriva a nouă înalți oficiali canadieni
Amintim faptul că Rusia a anunţat luni sancţiuni împotriva a nouă înalţi oficiali canadieni, în special a ministrului Justiţiei, în represalii la măsuri similare luate de Ottawa în martie pentru a protesta împotriva tratamentului aplicat opozantului Aleksei Navalnîi, relatează AFP. Într-un comunicat, diplomaţia rusă precizează că a interzis acestor nouă oficiali canadieni intrarea în Rusia pentru o perioadă nedeterminată. Navalnîi este închis de mai multe luni într-o colonie penitenciară, la circa 100 km est de Moscova.
El a fost arestat pe 17 ianuarie pe un aeroport din Moscova, la revenirea în ţară după ce a fost tratat în Germania în urma tentativei de asasinare cu agentul neurotoxic Noviciok, din august anul trecut. Amintim faptul că opozantul rus Aleksei Navalnîi a denunţat în luna martie că este încarcerat într-un 'lagăr de concentrare' într-un mesaj pe contul său de pe Instagram, făcând public astfel locul său de detenţie după mai multe zile de incertitudine, relatează AFP.
'Sistemul penitenciar rus a reuşit să mă surprindă'
'Trebuie să recunosc că sistemul penitenciar rus a reuşit să mă surprindă. Nu am crezut că se poate construi un lagăr de concentrare la 100 km de Moscova', scrie militantul anticorupţie. El a precizat că se află în colonia penitenciară nr.2 de la periferia oraşului Pokrov, în regiunea Vladimir, unde trebuie să ispăşească doi ani şi jumătate de închisoare.
Mesajul său este însoţit de o fotografie a sa mai veche, nedatată, în care apare ras în cap. 'Trei lucruri continuă să mă surprindă: cerul înstelat de deasupra noastră, imperativul categoric (o lege care trebuie respectată necondiţionat şi este justificată ca scop în sine) din forul interior al fiecăruia şi senzaţia incredibilă de a-ţi trece mâna peste capul tocmai ras', spune opozantul în vârstă de 44 de ani.
Navalnîi, care îşi intitulează mesajul 'Salut tuturor din Sectorul A de control intensificat', spune că tot ceea ce face şi gesturile sale sunt înregistrate de camere de supraveghere:'Toată lumea este supravegheată şi cea mai mică încălcare duce la un raport'. De mai multe zile, avocaţii lui Aleksei Navalnîi încercau să afle locul unde a fost dus după transferul său la sfârşitul lunii februarie după condamnarea în apel.
Înconjurată de un gard înalt cu sârmă ghimpată în partea de sus, închisoarea unde se află a fost descrisă ca fiind deosebit de dură de către foşti deţinuţi. Opozantul Konstantin Kotov, care a stat aici mai bine de un an, a descris un mediu în care deţinuţii nu au practic timp liber şi sunt complet rupţi de exterior.
Arestat în ianuarie la revenirea sa la Moscova din Germania
Arestat în ianuarie la revenirea sa la Moscova din Germania, unde timp de cinci luni a primit îngrijiri după ce fusese otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok, pentru care el acuză Kremlinul, Navalnîi este vizat de mai multe proceduri judiciare pe care el le consideră că având caracter politic. El a fost condamnat într-un caz de fraudă datând din 2014, pe care el, organizaţii neguvernamentale şi multe capitale occidentale îl consideră de natură politică.
Navalnîi s-a simţit brusc rău în august în timpul unui turneu electoral în Siberia. În stare de comă a fost transportat de urgenţă în Germania, iar ulterior trei laboratoare europene au stabilit că opozantul rus fusese otrăvit cu agent neurotoxic de tip Noviciok, conceput în epoca sovietică. Opozantul şi apropiaţii săi acuză de atunci o echipă a serviciilor secrete ruse (FSB) că ar fi la originea acestei otrăviri, la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, ceea ce autorităţile ruse neagă cu vehemenţă, avansând diferite versiuni pentru a explica boala subită a opozantului, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News