Fii cât mai „real”: Cum să te protejezi împotriva deepfake-urilor
Deepfake-ul este un fenomen cu mulți pași înaintea statelor. Cea mai bună metodă de apărare, potrivit specialiștilor, este conștientizarea din rândul populației.
Într-o lume în care poți crea o clonă virtuală a unei persoane în câteva minute, cum știm ce este real? Poate suna ca o ficțiune științifico-fantastică distopică, dar deepfake-urile sunt o realitate care provoacă daune serioase la nivel social, financiar și personal.
Cum să identificați un deepfake
Având în vedere explozia de noi deepfake-uri pe fluxurile noastre sociale și potențialul lor de a provoca prejudicii reale, este important să știți cum să le identificați.
Expertul Techexplore, Dr. Kristen Moore, a spus că există diferite caracteristici de urmărit care pot expune minciuna.
"Dacă este vorba de un videoclip, puteți verifica dacă sunetul este sincronizat corespunzător cu mișcarea buzelor. Cuvintele se potrivesc cu mișcarea gurii? Alte lucruri de verificat sunt clipirile de ochi sau tremurările în jurul ochilor, iluminarea sau umbrele ciudate și expresiile faciale care nu se potrivesc tonului emoțional al discursului", a spus Kristen.
"Imaginile deepfake create din modele de difuzie pot fi de obicei depistate prin căutarea asimetriilor, cum ar fi cercei care sunt diferiți de o parte și alta sau un ochi puțin mai mare decât celălalt. Un alt lucru cu care se confruntă în prezent este reprezentat de mâini, deci verificați numărul corect de degete și dimensiunea și realismul mâinii.
"Pentru deepfake-urile care au folosit metoda de înlocuire a feței, puteți vedea uneori punctul în care au amestecat fața pe fruntea originală. Uneori există o diferență de textură sau culoare, sau poate linia părului pare doar un pic ciudată."
Cu toate acestea, ea avertizează și că deepfake-urile ar putea deveni în curând indepistabile pentru oricine în afară de cei mai bine pregătiți experți.
"Saltul în capacitatea de după introducerea modelului GPT în spațiul textelor ne-a uimit pe toți. Inteligența artificială generativă a trecut de la a nu fi foarte sofisticată la ceva ce mulți oameni folosesc acum în fiecare zi... este fenomenal", a spus Kristen.
"Pe măsură ce generatorii se îmbunătățesc atât de rapid, încurajăm oamenii să fie sceptici în privința conținutului pe care îl văd online. Verificați conținutul comparând media în discuție cu cea de la alte surse de încredere și căutați întotdeauna sursa originală a conținutului."
Cum să vă protejați de deepfake-uri
Cercetătorii Techexplore în domeniul ciberneticii, inclusiv Sharif, Kristen și Dr. Shahroz Tariq la Data61, lucrează la metode digitale pentru a combate atacurile de tip deepfake, inclusiv marcarea cu filigran a conținutului autentic și îmbunătățirea preciziei detectorilor automatizați AI pentru deepfake-uri. Cu toate acestea, mai este un drum de parcurs înainte ca metodele digitale să poată detecta în mod fiabil deepfake-urile reale.
Având acest lucru în vedere, este vital să luăm măsuri pentru a ne proteja. Shahroz a spus că prevenirea creării de deepfake-uri este tehnic imposibilă de realizat pentru celebrități sau figuri publice, având în vedere volumul imens de videoclipuri și imagini cu ei online. Dar există pași pe care publicul îi poate lua pentru a evita să devină subiect de deepfake.
"Puteți să vă protejați într-o oarecare măsură făcând profilurile de pe platformele sociale private. Astfel, doar prietenii și urmăritorii pot vizualiza conținutul pe care îl aveți.", a spus Shahroz.
"Acest lucru nu numai că limitează disponibilitatea imaginilor pe care le aveți online în general, dar crește semnificativ potențialul de a găsi atacatorul dacă cineva vă creează un deepfake."
Sharif a spus că organizațiile din industrii care colectează date de identificare ale indivizilor sunt, de asemenea, vulnerabile și ar trebui să fie proactive pentru a preveni amenințarea.
"Dacă vă aflați în industrii precum știri și divertisment, recrutare (unde vedem o creștere a aplicațiilor video pentru locuri de muncă), social media, bănci și instituții care utilizează recunoașterea facială... deepfake-urile vin spre voi sau deja sunt acolo", a spus Sharif.
"Suntem interesați să colaborăm cu industria în rezolvarea acestei probleme și încurajăm pe oricine este interesat să colaboreze cu noi să intre în legătură."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News