Fifor, eveniment: Devotamentul NATO faţă de apărarea flancului estic
Mihai Fifor, a declarat joi, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită (CNII) de la Cincu, că evenimentul arată fără îndoială devotamentul NATO faţă de apărarea întregului flanc estic al Alianţei.
Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat joi, la CNII, unde a participat la ceremonia de declarare a capacităţii depline a Comandamentului Multinaţional al Diviziei Sud-Est (HQ-MND-SE), că evenimentul arată fără îndoială devotamentul NATO faţă de apărarea întregului flanc estic al Alianţei, de la nord la sud.
Ceremonia de azi - anunţarea capabilităţii finale a Comandamentului Multinaţional al Diviziei Sud-Est, este o mărturie a tot ce am realizat până acum ca naţiune, dar şi ca aliaţi, de la Summitul din Ţara Galilor din 2014, care a fost întărit prin Summitul de la Varşovia din 2016. Acest eveniment arată fără îndoială devotamentul NATO faţă de apărarea întregului flanc estic al Alianţei, de la nord la sud. Pe drum spre această locaţie, m-am tot gândit cum aş putea să subliniez mai bine eforturile ce au dus la această zi. Răspunsul constă în trei factori cheie: perseverenţă, atât din partea noastră cât şi a Alianţei, munca tuturor celor implicaţi la toate nivelurile, de la planificare strategică la implementare, şi coordonarea constantă dintre noi şi experţii NATO. Întregul personal a depus nişte eforturi impresionante de la Ceremonia de Activare din data de 1 decembrie 2015, urmată apoi de Ceremonia de declarare a Capabilităţii Iniţiale din iulie 2016 şi până azi, când putem anunţa cu mândrie atingerea nivelului de Capabilitate Finală a Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est, a afirmat ministrul Apărării Naţionale.
Fifor a precizat că, pe drumul său spre capabilitatea finală, Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est a câştigat experienţă semnificativă executând o serie de exerciţii importante: în 2016 au avut loc Dacian Lynx şi Dacian Lance, a sprijinit totodată exerciţiul NATO Trident Juncture 2016 şi exerciţiul american Saber Guardian. Anul 2017 a fost anul în care i-a fost testată capabilitatea prin participarea la exerciţiul Noble Jump, la sprijinirea exerciţiului Trident Joust, şi, din nou, în cadrul exerciţiului american Saber Guardian, care, în 2017, a fost cel mai mare exerciţiu găzduit vreodată pe teritoriul României de când s-a alăturat Alianţei.
România îşi atinge în mod constant obiectivele
Seria exerciţiilor continuă în 2018, cu exerciţiul Dacian Lancer care are loc chiar aici, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită, care implică eforturile a aproximativ 900 de militari. Capabilitatea finală a Comandamentului este o confirmare puternică a faptului că România îşi atinge în mod constant obiectivele pe care şi le asumă, prin alocarea resurselor necesare, în timpul solicitat şi în conformitate cu nivelul de ambiţie al NATO. Doresc să evidenţiez încă o dată importanţa acestui eveniment pentru România, precum şi pentru NATO. Acesta reprezintă faptul că structurile de comandă şi control aliate sunt pregătite să-şi îndeplinească misiunea şi îşi onorează mereu angajamentele într-o manieră eficientă, profesionistă, şi că NATO este pe drumul cel bun în menţinerea poziţiei sale - aceea de a fi mereu pregătită pentru scopul său, a afirmat Mihai Fifor.
Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est, componentă a Structurii de Forţe NATO, se află sub comanda operaţională a Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR). Comandamentul are misiunea de a asigura, la nivelul său de responsabilitate, comanda şi controlul în cadrul unei operaţii NATO de tip Articol 5 - Apărare Colectivă, pe Flancul de Sud-Est al Alianţei.
[citeste si]
La ceremonia de declarare a capacităţii depline a Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est au mai participat oficiali NATO, şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, ambasadorul SUA în România, Hans Klemm.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News