FIFA aprobă tehnologia de offside semi-automatizată pentru Cupa Mondială 2022 din Qatar
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Photo by Riccardo, Pexels
Photo by Riccardo, Pexels
Tehnologia semi-automatizată de offside va fi utilizată la Cupa Mondială din acest an, promițând decizii mai precise și mult mai rapide, a declarat astăzi organismul de conducere al fotbalului mondial FIFA.

În ceea ce poate fi considerată o dezvoltare extraordinară în oficierea jocului, tehnologia va fi capabilă să rezolve apelurile litigioase de offside cu o viteză și o precizie de neimaginat, cu mai puțin de un deceniu în urmă.

Folosind camere poziționate strategic în jurul stadioanelor și un cip în mingea de joc, FIFA a spus că tehnologia va contribui în mare măsură la reducerea deciziilor continue a arbitrului asistent video (VAR) privind apelurile marginale de offsaid și va reduce timpul necesar pentru verificare.

„Lucrăm la o utilizare mai consecventă a VAR, în special în ceea ce privește linia de intervenție”, a declarat Pierluigi Collina, președintele Comitetului de Arbitri Fifa, la un briefing de presă.

„Suntem conștienți de faptul că uneori durata verificărilor sau revizuirilor este prea lungă, în special în ceea ce privește offsaid-ul.” Soluția, dezvăluită de Fifa, este așa-numitul SAOT, care va aduce jocului o senzație futuristă de era spațială, spectatorii putând vedea o parte din animația 3D atunci când deciziile VAR sunt explicate pe ecranul gigant al unui stadion.

Tehnologia a fost deja testată la două turnee în ultimele șapte luni și era de așteptat să fie aprobată pentru Cupa Mondială din Qatar din 21 noiembrie-18 decembrie. Va fi folosită în toate locațiile turneului.

Utilizează 12 camere de urmărire dedicate, montate sub acoperișul unui stadion, pentru a urmări mingea și până la 29 de puncte de date ale fiecărui jucător în parte, calculate de 50 de ori pe secundă, pentru a găsi poziția exactă a acestora pe teren.

Cum funcționează tehnologia?

Un senzor din interiorul mingii trimite date cu o viteză de 500 de ori pe secundă, permițând o detectare precisă a punctului de lovire pentru deciziile de ofsaid.

Toate aceste informații vor asigura ca VAR să ia o decizie mult mai bine informată, a adăugat Collina.

„Testarea a fost un succes major și suntem foarte încrezători că în Qatar vom avea un instrument de sprijin foarte valoros pentru a ajuta arbitrii centrali și arbitrii asistenți să ia cea mai bună și cea mai corectă decizie pe terenul de joc”, a spus el.

„Cineva l-a numit „robotul de offside”, dar nu este cazul. Arbitrii centrali și arbitrii asistenți sunt în continuare responsabili pentru decizia pe terenul de joc.” Prin combinarea datelor de urmărire a picioarelor și a mingii și prin aplicarea inteligenței artificiale, noua tehnologie oferă o alertă automată de ofsaid arbitrilor de meci din sala de operații video, ori de câte ori mingea este primită de un atacant în poziție de ofsaid.

Înainte de a informa arbitrul de pe teren, arbitrii video vor valida decizia propusă verificând manual punctul de lovitura selectat automat și linia de offside creată automat, care se bazează pe pozițiile calculate ale picioarelor jucătorilor.

„Acest proces are loc în câteva secunde și înseamnă că deciziile de offside pot fi luate mai rapid și mai precis”, a spus Fifa, care a beneficiat de ajutorul unor universități din Boston, Melbourne și Zurich pentru a ajuta la construirea tehnologiei.

„Vor fi efectuate mai multe teste în următoarele luni pentru a ajusta sistemul înainte ca un standard global să fie implementat pentru a se asigura că noua tehnologie poate fi utilizată în lumea fotbalului”, se arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel