Data publicării:
FIFA a ales orașele care vor găzdui Cupa Mondială din 2026
Pregătirile pentru Cupa Mondială din 2026 sunt în derulare! Joi, FIFA – organismul internațional de conducere al fotbalului – a denumit cele 16 orașe unde vor avea loc meciurile de la Cupa Mondială din 2026.
„Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună cu ei pentru a oferi ceea ce va fi o Cupă Mondială FIFA fără precedent și un punct de cotitură”, a declarat președintele FIFA, Gianni Infantino, joi.
Locațiile includ 11 orașe mari din SUA (Boston, Philadelphia, Miami, New York/New Jersey, Atlanta, Kansas City, Dallas, Houston, San Francisco Bay Area, Los Angeles și Seattle), precum și două din Canada (Toronto și Vancouver) și trei locații în Mexic (Guadalajara, Monterrey și Mexico City).
„Felicităm cele 16 orașe gazdă ale Cupei Mondiale FIFA pentru angajamentul și pasiunea lor extraordinară. Astăzi este o zi istorică – pentru toți cei din acele orașe și state, pentru FIFA, pentru Canada, SUA și Mexic, care vor oferi cel mai mare spectacol de pe Pământ. ”, a declarat presedintele FIFA, Gianni Infantino, intr-un comunicat de presa.
Se va decide la o dată ulterioară care dintre orașele anunțate vor găzdui meciurile grupelor și care vor găzdui meciurile din runda eliminatorie, a informat ESPN, potrivit People.
„Am fost încântați de competitivitatea de neegalat a acestui proces de selecție. Suntem extrem de recunoscători nu numai celor 16 orașe care au fost selectate, ci și celorlalte șase - cu care așteptăm cu nerăbdare să continuăm să ne angajăm și să explorăm oportunități suplimentare de a primi fani și echipele participante”, a declarat Vicepreședintele FIFA și Președintele Concacaf Victor Montagliani.
„Această Cupă Mondială FIFA a trei țări, fără îndoială, va avea un impact extraordinar asupra întregii regiuni și asupra comunității fotbalistice în general”, a adăugat Montagliani.
În mai, FIFA a făcut istorie după ce a selectat trei arbitri centrali femei și trei arbitri asistenți femei pentru a oficia Cupa Mondială masculină din Qatar 2022. Un total de 36 de arbitri, 69 de arbitri asistenți și 24 de oficiali de probă video (VAR) au fost selectați în total.
Restricţii de călătorie în Qatar, la Campionatul Mondial. Cine poate intra în ţară
Qatar organizează, la finalul anului, Campionatul Mondial de Fotbal şi se aşteaptă la un flux imens de pasageri pe cale aeriană. Tocmai de aceea, autorităţile au anunţat restricţii de călătorie.
Aeroportul internaţional Hamad şi fostul aeroport internaţional din Doha îşi vor dubla capacitatea pentru a atinge peste 200.000 de călători pe zi, a precizat Akbar al-Baker, preşedintele-director general al companiei Qatar Airways, în cursul unei conferinţe de presă.
Pentru a îmbunătăţi legăturile aeriene cu cele 31 de ţări calificate, cele cu naţiunile care nu participă la turneu vor fi întrerupte sau reduse, a adăugat responsabilul, care este şi preşedintele Autorităţii de turism din Qatar.
Bogatul emirat se aşteaptă să găzduiască între 1,2 şi 1,4 milioane suporteri între 21 noiembrie şi 18 decembrie, datele de desfăşurare a turneului.
Totodată, doar călătorii cu bilete pentru meciuri vor fi autorizaţi să intre în ţară pe durata celor patru săptămâni ale turneului final, a declarat, joi, un membru al Comitetului de organizare.
Suporterii nu vor putea obţine un permis de acces la meciuri, o cartelă denumită Haya, decât pe baza biletelor la meciuri, a transmis Said Al-Kouwari. "Doar persoanele care vor intra în ţară la turneu vor fi deţinătoarele cartelei electronice Haya".
Qatarienii şi persoanele cu statut de rezident vor fi, de asemenea, autorizate să intre pe teritoriul ţării, dar autorităţile nu au anunţat deocamdată cum vor fi trataţi călătorii care vin cu afaceri.
Companiile aeriene Saudia, Kuwait Airways, FlyDubai şi Oman Air vor organiza peste 160 de zboruri dus-întors începând cu 20 noiembrie, scrie Agerpres.
Scandal înaintea Cupei Mondiale. Se cer despăgubiri de sute de milioane de dolari pentru lucrătorii care au muncit la stadioanele din Qatar
Amnesty International şi alte grupuri de apărare a drepturilor au cerut FIFA să pună deoparte 440 de milioane de dolari pentru a despăgubi lucrătorii migranţi din Qatar pentru „abuzurile asupra drepturilor omului" în timpul pregătirilor pentru Cupa Mondială din 2022, relatează Reuters.
Într-o scrisoare adresată preşedintelui FIFA, Gianni Infantino, grupurile au declarat că organismul de conducere al fotbalului mondial ar trebui, de asemenea, să colaboreze cu ţara gazdă pentru a proteja drepturile lucrătorilor migranţi în viitor.
„Pentru a remedia şirul de abuzuri comise din 2010, când FIFA a acordat drepturile de organizare Qatarului fără a cere vreo îmbunătăţire a protecţiei muncii, organizaţiile au cerut FIFA să egaleze cel puţin cele 440 de milioane de dolari pe care le distribuie ca premii în bani la Cupa Mondială", a declarat Amnesty într-un comunicat.
Guvernul din Qatar a declarat că sistemul său de muncă este încă în lucru, dar a negat acuzaţiile formulate într-un raport anterior al Amnesty, potrivit cărora mii de lucrători migranţi ar fi fost exploataţi.
Un raport de 48 de pagini al Amnesty, Reality Check 2021, a susţinut că practici precum reţinerea salariilor şi taxarea lucrătorilor pentru a-şi schimba locul de muncă erau încă răspândite.
Ca răspuns la scrisoare, FIFA a declarat că evaluează propunerea şi caută modalităţi de a asigura „rezolvarea tuturor plângerilor asociate cu proiectele Cupei Mondiale FIFA, inclusiv cazurile anterioare evenimentului".
FIFA a adăugat că lucrează cu comitetul de organizare şi că a compensat deja un număr de lucrători.
„Prin intermediul sistemului de rambursare a taxelor de recrutare, de exemplu, atât lucrătorii care participă la Cupa Mondială FIFA, cât şi cei care nu participă la Cupa Mondială FIFA, au primit plăţi în valoare totală de 22,6 milioane de dolari până în decembrie 2021, cu o sumă suplimentară de 5,7 milioane de dolari angajată de contractori", a precizat aceasta, notează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News