Fierbe Australia. A fost egalată cea mai ridicată temperatură din istorie
Australia fierbe la propriu. Joi s-au înregistrat 50 grade Celsius, cea mai mare temperatură din istoria ţării.
Temperatura atinsă joi în Onslow, Australia de Vest, a egalat un record stabilit în 1962, în Australia de Sud. Însă acest record ar putea fi doborât în Onslow şi zonele învecinate, pentru că temperaturile vor creşte uşor în cursul zilei de vineri, informează BBC. Valul de temperaturi extreme vine după ce Australia de Vest a raportat luna trecută incendii de vegetaţie de mari proporţii. De exemplu, un incendiu în apropiere de Margaret River a mistuit peste 6.000 de hectare de teren.
Potrivit presei locale, temperatura medie în Onslow în această perioadă a anului este de 36,5 C.
Luke Huntington, de la Biroul de Meteorologie, a declarat că o acumulare de aer cald în regiune a fost cauzată de lipsa furtunilor. Acesta recomandă ca oamenii să aibă „grijă sporită să rămână în interior cu aer condiţionat sau, dacă trebuie să fie în aer liber, să stea la umbră şi să se menţină hidrataţi”.
Recordul de căldură vine la doar câteva zile după ce un raport al sistemului de sateliţi al UE a confirmat că ultimii şapte ani au fost cei mai călduroşi din istorie.
Valurile de căldură sunt din ce în ce mai probabile şi mai extreme din cauza schimbărilor climatice provocate de om, scrie Mediafax.
Rafturile magazinelor din Australia, GOALE. Lanţurile de aprovizionare, afectate de OMICRON
Nu este prima dată când Australia se confruntă cu o adevărată criză în supermarketuri, însă specialiştii spun că de data asta situaţia este diferită. În 2020 şi 2021, rafturile erau goale din cauza cererii crescute, deoarece răspunsul rezidenţilor la lockdown era să cumpere mai multă hârtie igienică, mai multe paste şi alte consumabile. Asta a perturbat ritmul lanţurilor de aprovizionare.
De data asta, însă, vinovată pare a fi tulpina Omicron. Conform abc.net.au, transporturile de aprovizionare sunt reduse din cauza faptului că mulţi muncitori s-au îmbolnăvit şi trebuie să stea în izolare. Sindicatul Naţional al Muncitorilor din Transporturi spune că o treime din şoferii de camion din Australia nu pot veni la serviciu.
Probleme sunt, de asemenea, şi în sectorul de producţie, mai ales în ceea ce priveşte procesarea cărnii. Sursa citată afirmă că sute de muncitori din statele din estul Australiei nu mai pot veni la serviciu. Patrick Hutchinson, şeful Consiliului Industriei Cărnii, avertizează că în săptămânile următoare situaţia se va înrăutăţi, dacă nu vor fi asigurate teste rapide de tip antigen pentru lucrători.
VEZI AICI CE SPUNE O ROMÂNCĂ DIN BRISBANE DESPRE SITUAŢIE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News