Fiecare persoană vârstnică are dreptul la o viață liniștită... (P)
Un stil de viață liniștit este una dintre dorințele avute de către persoanele care ajung la vârsta la care nu mai sunt la prima tinerețe. Din nefericire, există foarte multe cazuri în care persoanele vârstnice se confruntă cu probleme medicale sau cu lipsa unui sprijin.
De cele mai multe ori persoanele care ar trebui să le fie sprijin pleacă de lângă acestea pentru a putea munci. Străinătatea este cea mai populară destinație pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. Acesta este motivul principal pentru care o mare parte dintre persoanele vârstnice trebuie să trăiască singure cu toate că au nevoie de ajutor.
Alinarea persoanelor vârstnice vine din cadrul căminului pentru persoane vârstnice
Cu toate că este o soluție la care unele persoane vârstnice nu doresc să apeleze, căminul pentru bătrâni este soluția ideală pentru persoanele ajunse la bătrânețe și care au nevoie de ajutor. Cererea tot mai mare pentru un loc în cadrul unui cămin pentru persoane vârstnice face ca acesta să fie destul de greu de obținut. Este normală o astfel de situație având în vedere numărul mic de cămine pentru persoane vârstnice. Din nefericire, sistemul public de asistență socială nu a acordat o atenție prea mare acestei nevoi motiv pentru care căminele pentru bătrâni care funcționează în cadrul sistemului public de asistență socială nu reușesc să se ridice la nivelul dorit de către persoanele care au nevoie de accesarea unui astfel de serviciu. Alternativa o reprezintă sistemul privat de asistență socială, sistem care pe zi ce trece se dezvoltă din ce în ce mai mult. Condițiile oferite de către un cămin privat sunt net superioare condițiilor oferite de către un cămin care își desfășoară activitatea în cadrul sistemului public de asistență socială. Așadar, alinarea persoanelor vârstnice vine de la sistemul privat de asistență socială pentru că în cadrul acestuia lucrează oameni care sunt specializați la nivel înalt pentru a putea lucra cu persoanele vârstnice.
Modul în care sunt tratate persoanele vârstnice este detaliul esențial în procesul de analizare a ofertelor existente pe piața serviciilor sociale
Modul în care sunt satisfăcute nevoile avute de către persoanele ajunse la bătrânețe este factorul care nu trebuie să fie ignorat de către persoanele care sunt în căutarea unui cămin pentru persoane vârstnice. Căminul pentru bătrâni va fi locul în care persoanele care au nevoie de ajutor vor spune că sunt acasă ceea ce înseamnă că acestea vor trebuie să beneficieze de tot confortul pe care îl aveau în propria casă. De la acest aspect trebuie să înceapă procesul de identificare a unei locații care să ofere toate condițiile de care au nevoie persoanele vârstnice care nu se mai pot descurca singure. Alte aspecte foarte importante care nu trebuie să lipsească de pe lista cu punctele forte ale unui cămin pentru persoane vârstnice sunt următoarele:
Servicii medicale prestate la cele mai înalte standarde. Este știut faptul că persoanele vârstnice reprezintă categoria de persoane care se confruntă cu cele mai multe probleme medicale. Procesul de îmbătrânire este unul dintre motivele care conduce la apariția acestora. Pentru ca acestea să poată fi ținute sub control este necesar ca persoanele care se confruntă cu probleme medicale să aibă acces la servicii medicale prestate de către cei mai buni specialiști din sistemul medical românesc. Aceste servicii trebuie să acopere o plajă cât mai mare de probleme medicale pentru a putea oferi unui număr cât mai mare de persoane suportul medical de care acestea au nevoie.Sentimentul de apartenență socială.
Lipsa socializării este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă persoanele care ajunse la bătrânețe rămân singure. Și această problemă trebuie să fie rezolvată de către căminul pentru bătrâni. În cadrul acestuia trebuie să existe un nivel ridicat de socializare atât din partea beneficiarilor cât și din partea specialiștilor care lucrează în cadrul acestuia. Organizarea cât mai multor activități de socializare este soluția care trebuie să fie implementată pentru a putea crește sentimentul de apartenență socială. De asemenea, prin implicarea persoanelor vârstnice în activități de socializare se reușește creșterea stimei de sine a acestora. Alimentația oferită trebuie să fie conform recomandărilor oferite de către specialiștii care lucrează în domeniul nutrițional.
Persoanele vârstnice au nevoie de mult mai multe vitamine pentru că sistemul imunitar al acestora este slăbit ca urmare a procesului de îmbătrânire. Având în vedere acest aspect este necesar ca regimul alimentar oferit de către căminul de bătrâni să ofere tot ceea ce are nevoie o persoană vârstnică. De asemenea, este obligatoriu ca hrana să fie preparată în cele mai bune condiții.Trebuie să ofere consiliere psihologică. Persoanele vârstnice nu se confruntă doar cu probleme medicale ci și cu probleme care țin de partea sufletească. Acestea se pot agrava în cazul în cazul în care nu sunt tratate și pot sta la baza apariției unor probleme medicale foarte complexe. Evitarea unei astfel de situații nedorite se realizează prin apelarea la serviciul de consultanță psihologică oferit de către psihologul care lucrează în cadrul unui cămin pentru bătrâni.
Aceste puncte forte și multe altele sunt oferite de către căminele de bătrâni care activează în cadrul sistemului privat de asistență socială. Acestea stau la baza alegerii unor camine batrani private în detrimentul celor care activează în sistemul public de asistență socială. Indiferent de locația aleasă este foarte important ca persoana vârstnică să aibă sentimentul că este acasă și că se poate baza pe ajutorul oferit de către specialiștii care lucrează în cadrul unui cămin pentru persoane vârstnice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News