Cățelușa ”Fetița”, salvare emoționantă. ”Era acolo. Aştepta cuminte, singură, liniştită”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
'Fetiţa'- căţeluşa de la Sarmizegetusa Regia a fost salvată de dragostea pentru animale a angajaţilor sitului.

Fetița sau Cuța este o căţeluşă care şi-a stabilit locul chiar la intrarea din faţa zidurilor cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. Ea a fost salvată de la moarte prin înfometare de către angajaţii administraţiei sitului, după ce aceştia au decis să înfrunte nămeţii groşi din Munţii Orăştiei şi să-i ducă de mâncare acolo. Povestea acţiunii de salvare a căţeluşei 'Fetiţa', descrisă ca o supravieţuitoare în faţa lupilor, a fost postată de administratorul sitului Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky, pe pagina sa de Facebook şi a strâns, marţi, până la orele prânzului, aproape 600 de aprecieri, zeci de comentarii şi distribuiri.

Salvatorii au plecat pe jos


'Astăzi nu a fost despre noi. A fost despre Cuța, sau Fetița, cum o strigăm. Supraviețuitoarea pe care lupii nu au reușit să o devoreze ca pe Avrămuc și ca pe Linda, alți câini devotați Sarmizegetusei. De două zile, nimeni nu a reuşit să ajungă sus. Zăpadă mare, troiene cât casa, drum uitat de lume şi bătut de soartă. Fetiţa nu avea de mâncare. Ea ne păzeşte, ne înveseleşte, dă culoare vieţii noastre de zi cu zi. Trebuie să ajungem la ea. Ne încumetăm, punem lanţuri la maşină, încercăm şi eşuăm după doi kilometri chiar dacă, la volan, Sorin are experienţă cât pentru zece şoferi la un loc. Neaua ne biruie', a postat Brilinsky. La un moment dat, utilajul de deszăpezire folosit pentru a-şi croi drum prin zăpadă nu a mai putut face faţă ninsorii, motiv pentru care cei patru temerari care şi-au propus să-i ducă mâncare căţeluşei au plecat pe jos.

'Hai pe jos, că de aia am venit. Foamea căţeluşei ne-a adus aici. Pornim la drum. Cipri face desagă din pungile cu mâncare şi le zvârle pe spinare. Marius strâmbă din mustaţă, dar deschide pârtia cu pasul lui cât doi ai noştri. Sorin lasă maşina şi vine în urma noastră cu spor. Eu gâfâi şi rămân la coadă. Încet, dar bine. Zăpada trece bine de genunchi. (...) Urcăm mai puţin de un kilometru în aproape o oră. Sudoarea curge, amestecată cu apa căzută din cer', este descrierea condiţiilor de la urcare.

Citește și: Jandarmii din Gorj au salvat o cățelușă și puii săi din zăpadă

Bucuria revederii a fost pe măsură

Pe drum, cei patru se întrebau dacă în faţa clădirii din lemn, situată la intrarea în sit, o vor mai găsi pe căţeluşa de care au grijă. Din fericire, animalul preferat îi aştepta în faţa căsuţei din lemn de la intrarea în sit. 'Oare o mai găsim în pustietatea asta albă? Nu batem drumul degeaba? Lupii, singurătatea, foamea, oare nu au alungat-o de acolo? Nuuuu. Ea era acolo. Aştepta cuminte, singură, liniştită, de parcă ştia că vine cineva. Bucuria revederii a fost pe măsură, iar ospăţul, şi mai şi. Ne priveam şi ne bucuram că am reuşit. Împreună pentru Fetiţa. Sarmizegetusa dormea liniştită sub omăt, păzită de cel mai credincios prieten. N-am zăbovit mult, pentru că negura se îngemăna cu albul zăpezii. La întoarcere a fost mai uşor. Sorin a făcut pârtie cu freza. Iar Fetiţa a venit după noi, până la maşină, aşteptând să plecăm. Noapte bună, suflet credincios. Pentru noi, nimic deosebit. Doar o simplă şi obişnuită zi, în slujba Sarmizegetusei. Mulţumiri Cipri Lascoi, Stanilă Marius, Zgavârdean Sorin pentru această slujbă', şi-a încheiat relatarea Vladimir Brilinsky.

Fetita

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia se află în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara prin Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice. Conform regulamentului de vizitare aprobat de consilierii judeţeni, în perioada 1 decembrie - 28 februarie accesul turiştilor în perimetrul sitului se poate desfăşura între orele 10.00 - 15.00, dacă vremea permite. În prezent, din cauza stratului de zăpadă care depăşeşte 80 de centimetri accesul spre sit este blocat, urmând ca administraţia monumentului să anunţe pe pagina de Facebook modificările ulterioare.

Citește și: Reacția unei turiste din Germania, după vizita la Hunedoara: "A fost greu"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel