Data publicării:

Festivalul Internațional al Filmului Ecologist ECOFEST. Premiile pentru documentar, acordate de Uniunea Ziariștilor Profesioniști

Autor: D.C. | Categorie: Cultura
WhatsApp

Cinci filme documentare, prezentate în premieră la Galați, au fost premiate în cadrul Festivalului Filmului Ecologist, ECOFEST, realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști. 

UZPR, în  colaborare cu Asociaţia Inițiativa Ecologistă Europeană, a stabilit cinci câștigători ai genului documentar, filme proiectate în premieră în țara noastră.

Filmele înscrise în competiția ECOFEST au fost analizate de două jurii: un juriu inedit, format din 50 de elevi gălățeni, și un juriu al profesioniștilor în cinematografie, ecologie și educație. Juriul elevilor a acordat Marele Premiu al Festivalului ECOFEST, în timp ce Juriul profesioniștilor a acordat premiile pentru Imagine, pentru Scenariu, pentru Regie și Premiul Special al Juriului.

Cafea fierbinte, premiu pentru scenariu

Premiul pentru imagine a fost acordat peliculei Spania neexplorată (Unexplored Spain), un film de 7 minute, produs în 2020, în Spania. Juriul l-a premiat pentru acuratețea demersului, valorile plastice ale imaginii și nu în ultimul rând pentru dragostea și răbdarea cu care realizatorii s-au apropiat de natură. Imaginea filmului a fost asigurată de Raúl Tomás Granizo și Samuel Pla Benitez.

Premiul pentru scenariu a fost primit de filmul Cafea fierbinte (It's bean too hot), o coproducție Marea Britanie-Cehia din 2021, de 28 de minute. Juriul profesioniștilor a apreciat coerența narativă, calitatea demonstrației și perspectiva optimistă. Același film a primit însă Marele Premiu ECOFEST din partea Juriului elevilor.

Premiul Juriului: Delta Dunării, ultimul refugiu al pelicanilor

Premiul pentru regie a ajuns la Pavaj în tundră (Paving Tundra), un documentar realizat anul trecut, producție SUA, de 28 de minute, în regia lui Jayme Dittmar. Premiul a fost acordat pentru abilitatea cu care autorul evocă și reconstruiește o poveste dramatică din istoria unei comunități forțate să se adapteze la consecințele progresului.

Filmul Delta Dunării, ultimul refugiu al pelicanilor (Danube Delta Pelicans), o coproducție Germania – Franța – România din 2020, cu o durată de 52 de minute, realizat de documentaristul Dan Curean, a fost premiat cu Premiul Special al Juriului pentru seriozitatea și profunzimea documentării, pentru inspirația și claritatea discursului articulat cu privire la intervenția omului în salvarea speciilor protejate din Delta Dunării.

Festivalul Internațional de Film Ecologist ECOFEST – ”Pentru Sănătatea Pământului”, aflat la cea de-a douăspreecea ediție, a fost organizat, în acest an, la Galați, în perioada 7 – 11 iunie. În competiție s-au înscris filme documentare, de scurt și lung metraj, filme de animație, cu tematică ecologistă, produse în SUA, Marea Britanie, Spania, Italia, Franța, Germania, Lituania, Noua Zeelandă.

Festivalul Internațional al Filmului Ecologist a fost organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Galați, al Centrului Național al Cinematografiei,  Ministerului Educației, Ministerului Culturii și al Consiliului Județean Galați. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel