Festivalul de la Cannes: Brad Pitt contra lui Obama
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

« Te uiți la ce spune tipul ăsta de la televizor ? Asculă-mă pe mine, America nu este o țară, este doar business și dă-mi dracului, odată, banii ăia ». « Tipul de la televizor » era nimeni altul decât președintele Obama, din ale cărui discursuri citează abundent filmul “negru” al australiano-americanului Andrew Dominik, Killing Them Softly, văzut acum câteva ore.

[caption id="attachment_186034" align="alignnone" width="640" caption="Foto: Reuters"][/caption]

Cel care îi dă replica la distanță, într-un neașteptat final, este nimeni altul decât Brad Pitt, protagonistul, cuplul vedetă-cineast fiind cunoscut spectatorilor noștri din Asasinarea lui lui Jesse James de către lașul Robert Ford. Autorul a abandonat stilul grandios de la începuturi, în favoarea unui minimalism al crimei, într-o Americă în care fiecare se descurcă așa cum poate, uneori dând lovituri mai mult sau mai puțin blânde. Fără să fie neapărat polemic la adresa lui Obama, faptul că a plasat în zilele noastre o carte a lui George W. Higgins, apărută n 1974, ne duce cu gândul măcar la existența unui elan ironic.

“Am fost SUA și vom fi SUA (…).Avem viețile noastre, dar împărtășim același destin”. Sau poate îi plac discursurile actualului președinte al Americii (ceea ce este de înțeles). Oricum, ele nu sunt pe placul eroului de pe ecran, un killer specializat în a face ordine în lumea interlopă. De altfel, se pare că omul că are ce are și cu alți președinți ai țării sale, pentru că nu uită să-i aducă aminte cuiva că «Jefferson trăia cu o sclavă ». Mărturisește că îi place să ucidă blând, fără grabă, și apariția lui imprimă filmului o tensiune a așteptării înspăimântate. Festivalul a cunoscut, în sfârșit, cutremurul pe care îl poate declanșa venirea unui star de talia lui Brad Pitt întinerit, cu plete blonde.

Nici nu vreau să mă gândesc ce va fi în această seară, pe Croazetă, mai ales că vremea dă semne de oarecare ameliorare, dacă acum două ore, pentru a ajunge la conferința de presă, a trebuit să ne facem loc printre rândurile unei armate de reporteri TV și foto. Probabil că unii au descins abia acum direct de la aeroport, erau cu valizele după ei, ținta fiind prezența lui Brad Pitt. Măcar ei nu l-au deranjat, nu l-au încolțit cu întrebări. Evident, comentariul stârnit de replica dată lui Obama a fost la loc de cinste. Mi-a plăcut că actorul a rugat o domnișoară care îi obtura vederea să se dea puțin la o parte, pentru a-l privi în ochi pe cel căruia urma să-i răspundă. «Știam că îmi voi aprinde paie în cap cu astfel de replici, dar ele nu refelectă neapărat și opiniile mele.

America este o țară a contrastelor uluitoare, nimeni nu neagă, dar și aspirația respectului pentru integritatea umană, pentru justiție, cinste, protecție trebuie luate în seamă. Nu vreau să intru în politică, să vorbesc despre democrați și republicani». «De ce jucați în filme atât de violente, dv., care sunteți apărătorul altor cauze» « Violența în filme ? Dar vânătoarea nu este un sport violent al semenilor noștri? Să măcelărești animale nevinovate ce-o fi » ? De ce nu are o iubită în film? (unele întrebări sunt de- dreptul stupide, actorul le face față cu o nonșalanță îndelung exersată). «Pentru că preocuparea mea în film sunt afacerile, vreau să-mi fac meseria, conștiincios și la termen». Nu putea să lipsească măcar o întrebare despre Angelina Jolie. «E adevărat că o să vă căsătoriți la vară?. «Și eu, care credeam că am scăpat»

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel