Fermierii români, în pragul falimentului din cauza cerealelor ieftine din Ucraina. Rareş Bogdan caută soluţii la Bruxelles
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 11 ian 2023, 18:07
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Europarlamentarul Rareş Bogdan a luat iniţiativă în direcţia rezolvării problemelor cu care se confruntă fermierii din România.

Demers oficial la Bruxelles pentru salvarea fermierilor români care nu reușesc să își vândă recolta din cauza cantităților uriașe de cereale care intră în țara noastră din Ucraina. Europarlamentarul român Rareș Bogdan a anunțat că a solicitat Comisiei Europene măsuri concrete de sprijin pentru agricultorii din România.

"Am cerut Comisiei Europene, în numele Delegației EPP România din Parlamentul European, măsuri reale pentru salvarea producătorilor români de cereale, care se uită la porumbul lor cum putrezește, deoarece piața e plină de cereale din Ucraina. Comisia ar trebui să cumpere cerealele din Ucraina și sa le trimită în Africa sau alte zone unde foametea face ravagii, iar noi să facem mămăligă sau să hrănim animalele cu ce crește în țara noastră. Zic şi eu…" a comunicat în online Rareş Bogdan.

Nu e străin de piedicile şi neajunsurile din agricultură

Acesta a dat de înţeles că este la curent cu situația problematică a fermierilor români întrucât comunică cu Daniel Buda, europarlamentar PNL și vicepreședinte al Comisiei de agricultură din Parlamentul European, care, la rândul său, este implicat în problemele agriculturii naționale.

"Știu de la colegul Daniel Buda, ale cărui poziții in Comisia de Agricultură sunt remarcabile, că mulți cultivatori de cereale din România și alte țări est-europene înregistrează pierderi uriașe din cauza războiului din Ucraina, deoarece produsele din țara invadată de Putin sunt scutite de taxe vamale, deci mai ieftine, și fac concurență cerealelor din UE.

Pentru multe exploatații s-au folosit bani europeni, dar subvenția nu acoperă costurile de producție, iar fermierii nu pot desface pe piață din cauza produselor din Ucraina mai ieftine și sunt pe marginea falimentului, având de achitat și rate la bănci, și facturi către furnizori.Suntem solidari cu drama poporului ucrainean, România este în prima linie a demersurilor umanitare menite să salveze o națiune din fața terorismului practicat de Kremlin. Cu toate astea, cerem Comisiei Europene măsuri concrete de îndată pentru fermierii aflați în proximitatea graniței cu Ucraina, a căror existență este pusă în pericol!

Au semnat alături de mine Traian Băsescu,Vasile Blaga, Daniel Buda, Cristian-Silviu Bușoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Marian-Jean Marinescu, Dan-Ștefan Motreanu, Siegfried Mureșan, Gheorghe-Vlad Nistor, Eugen Tomac, Lorant Vincze, Iuliu Winkler" a mai scris europarlamentarul pe profilul personal de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?