Fermierii polonezi au blocat drumurile în semn de protest față de importurile de cereale din Ucraina / video
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 03 feb 2023, 18:09
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
În satul polonez Dorohusk, la doar câțiva kilometri de granița cu Ucraina, fermierii polonezi au protestat timp de câteva ore și au oprit camioanele din Ucraina pentru a bloca importul de cereale. Fermierii susțin că cerealele ucrainene, care urmau să fie transportate prin Polonia pentru a ajunge pe alte piețe globale, sunt vândute pe piața poloneză.

Câteva sute de protestatari s-au adunat la locul de lângă punctul de trecere a frontierei de la Dorohusk, iar în orașul Staszów, tractoarele au blocat un terminal feroviar la care, susțineau ei, cerealele din Ucraina erau descărcate și vândute în Polonia.

Fermierii cred că cerealele ucrainene sunt mai ieftine, deoarece nu trebuie să îndeplinească standardele de producție care sunt aplicate în Polonia. Acesta este motivul pentru care cer reintroducerea tarifelor și a limitelor. De asemenea, aceștia solicită să fie efectuate controale sanitare complete în ceea ce privește transportul culturilor ucrainene.

Polonia, importuri impresionante în 2022

Potrivit lui Anna Bryłka, un fermier și politician din partidul Confederației, Polonia nu este în realitate o țară de tranzit și cea mai mare parte a cerealelor rămâne de fapt în Polonia. În 2022, recolta din Polonia a fost bună și prețurile au început să scadă. Ea a mai susținut că cerealele care provin din Ucraina nu provin de la fermieri individuali, ci de la mari companii de producție alimentară conduse de oligarhi care exportă sute de mii de tone.

Bryłka a spus că, între ianuarie și octombrie 2022, Polonia a importat peste 500.000 de tone de rapiță, în timp ce în aceeași perioadă a anului 2021, această cifră era de doar 80.000. Cifrele sunt și mai mari în ceea ce privește importul de porumb: 1,4 milioane de tone în 2022 față de doar 6.000 de tone în 2021. Cifra pentru importul de grâu în 2022 a fost, de asemenea, mare, la 1,7 milioane de tone.

Polonia a ridicat toate limitele la importul de cereale la 1 iunie 2022, ca parte a efortului UE de a crea „coridoare de solidaritate”, astfel încât Ucraina să-și poată exporta cereale, ajutând astfel economia ucraineană și prevenind problemele din Africa și Orientul Mijlociu. Actualul guvern conservator din Polonia a susținut această mișcare.

Decizia UE cu privire la importul de cereale ucrainene a fost luată atunci când Rusia încă bloca exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Cu toate acestea, în iulie, Turcia și Națiunile Unite au negociat un acord prin care Rusia a permis Ucrainei să-și transfere cerealele din Marea Neagră. Ca urmare a acordului, Ucraina a reușit să livreze 14,1 milioane de tone de cereale din cele trei porturi ale sale la Marea Neagră.

Ministrul polonez al Agriculturii Henryk Kowalczyk a spus că, deși înțelege temerile și îngrijorările cu privire la sosirea cerealelor din Ucraina, oamenii trebuie să înțeleagă că guvernul polonez a fost obligat să ajute țara să rămână pe picioare, conform RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?