Fermierii de perle. O țară cu un grad mare de sărăcie creează nestemate
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Khairul Onggon)
Sursă foto: Pexels (Khairul Onggon)
O țară asiatică, în care sărăcia predomină, se evidențiază într-un domeniu surprinzător: fermele de perle. 

Perlele se formează atunci când o moluscă reacționează la un iritant din membrana sa protectoare, un grăunte de nisip, o pietricică sau o mică algă. Molusca depune straturi de aragonit si conchiolina, elemente din apa mării, cunoscute si sub denumirea de sidef. În sălbăticie, formarea perlelor este rară, așa că majoritatea perlelor vândute în casele de bijuterii provin de la moluște de crescătorie, de obicei stridii sau midii de apă dulce. Pentru a stimula molusca să formeze o perlă, un iritant este introdus artificial în cochilie. Cu toate acestea, este un proces delicat, iar midiile sau stridiile trebuie manipulate cu grijă, după cum a constatat și un bărbat din India, pe care șansa l-a împins să îmbrățișeze acest domeniu. 

Începutul, un dezastru care a prevestit succesul

„Prima mea încercare a fost un dezastru”, recunoaște el. Din cele 500 de midii pe care le-a cumpărat, doar 35 au supraviețuit”, a spus Garwa în interviul acordat BBC

În 2016, Narendra Garwa se confrunta cu o situație financiară disperată. Mica lui librărie din satul Renwal, Rajasthan, mergea pe pierdere. Având o familie de întreținut și puțină educație, a căutat pe internet alte idei de a face bani. A avut un oarecare succes cultivând legume în sticle de plastic, dar apoi a dat peste o cultură potențial mai profitabilă: perlele.

Garwa a călătorit în Kerala pentru a cumpăra scoici, o călătorie de 1.700 de mile care implică un drum cu trenul de 36 de ore. Și-a folosit, de asemenea, economiile și a împrumutat bani pentru a avea cele 16.000 de rupii (170 de lire sterline sau 200 de dolari) necesare pentru a cumpăra moluște. În plus, Garwa a săpat în grădina din spate un iaz pentru a păstra creaturile înăuntru. În ciuda eșecului, nu a cedat. În schimb, a urmat un curs de cinci zile pentru cultivarea perlelor.

„Cresterea unei stridii este ca și cum ai crește un copil. Monitorizarea apei pe tot parcursul perioadei de creștere este crucială pentru a obține o calitate și un volum ridicat de produse”, spune fermierul de nestemate. 

Acum are un iaz considerabil, pe care îl tratează cu multivitamine și alaun care menține nivelul corect de pH necesar creșterii.

India încurajează pescuirea perlelor, parte a domeniului piscicol

Rata de supraviețuire a midiilor sale a crescut de la 30% la mai mult de 70% de când s-a familiarizat cu procesul. Garwa se așteaptă să producă aproximativ 3.000 de perle în acest an, pe care le poate vinde între 400 și 900 de rupii (4 lire -10 lire sau 5 dolari - 11 dolari). Guvernul indian a încurajat pescuitul de perle ca parte a Revoluției sale Albastre, un plan de modernizare a industriei pescuitului din țară.

În cadrul schemei, guvernul plătește jumătate din costul amenajării unui iaz pentru pescuitul perlelor, iar până acum Departamentul pentru Pescuit a acordat sprijin financiar pentru 232 de iazuri de cultivare a perlelor.

„Cultura de perle este una dintre cele mai profitabile afaceri de acvacultură, iar guvernul încurajează fermierii să se apuce de această agricultură”, spune Jujjavarapu Balaji, secretarul de stat al pescuitului marin.

O meserie transmisă și altora

Reena Choudary, în vârstă de 28 de ani, a fost una dintre elevele sale și, la fel ca tutorele ei, primul efort de anul trecut a fost un eșec.

„Am pierdut toate stridiile, niciuna dintre ele nu a fost capabilă să producă”, spune ea.

Dar în acest an, ea se așteaptă să producă în jur de 1.000 de perle. Începerea unei afaceri independente a fost un salt mare pentru ea, mai ales că femeile din regiunea ei sunt adesea așteptate să aibă grijă de casă mai degrabă decât să muncească.

„Pentru oameni ca noi, asta miroase a libertate”, spune tânăra. „Am învățat cum putem fi independenți, să ajutăm să contribuim la familie și să avem un cuvânt de spus în problemele de familie”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel