Fermierii bulgari vor primi de la Guvern un ajutor de urgență de 32 de milioane de euro pe fondul războiului din Ucraina
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Greta Hoffman/ Pexels
Fotografie de la Greta Hoffman/ Pexels
Guvernul bulgar va plăti un total de 62 de milioane de leva (31,7 milioane de euro), inclusiv fonduri oferite de Comisia Europeană, producătorilor agricoli locali care au fost afectați de dificultăți economice rezultat în urma războiului din Ucraina, a declarat marți ministerul bulgar al Agriculturii.

Sectorul agricol bulgar urmează să primească 10,7 milioane de euro (1 euro = 1,95583 leva) în cadrul unui mecanism de ajutor de urgență al UE în valoare de 500 de milioane de euro adoptat în martie, cu o cofinanțare de la stat de până la 200%, a spus ministerul într-un comunicat.

Fondurile sunt destinate producătorilor de carne de porc și de pasăre, vinificatorilor și producătorilor de legume de seră și vor fi plătite până la data limită impusă de 30 septembrie, potrivit unui comunicat anterior al ministerului.

Parlamentul bulgar nu a aprobat încă plăți suplimentare de până la 35.000 de euro per afacere agricolă, a declarat ministrul în exercițiu Ivan Ivanov. El a explicat că 5% din fondurile necheltuite pentru 2021 și 2022 din Programul de Dezvoltare Rurală (PDR) urmează să fie redistribuite, producătorii locali și micile întreprinderi agricole urmând să primească un total de 33 de milioane de euro în iulie, dacă redistribuirea va fi. aprobat.

În cadrul unui mecanism temporar de ajutor de stat al UE, adoptat pentru a atenua efectele războiului din Ucraina, ministerul agriculturii a propus, de asemenea, să plătească încă 150 de milioane de euro în sprijinul fermierilor. Măsura face parte din proiectul de lege de buget aflat în prezent în fața Adunării Naționale.

Bulgaria anunță o recoltă de grâu bună

Recolta de grâu din acest an va fi bună, cu volume medii apropiate de cele din 2021 și cantități suficiente atât pentru nevoile interne, cât și pentru export, a mai spus Ivanov.

În anul agricol extraordinar 2021/22, în Bulgaria au fost recoltate 7,16 milioane de tone de grâu. Dintre acestea, aproximativ 5,2 milioane de tone au fost exportate, a declarat biroul de presă al ministerului, ca răspuns la o anchetă SeeNews săptămâna trecută. 

Experții estimează producții medii de 502 kg/decare la grâu și 477 kg/decare la orz, a adăugat ministerul.

Nevoile de consum intern, inclusiv pentru alimente, hrana animalelor și prelucrarea industrială, vor cere între 1,4 și 1,5 milioane de tone, permițând astfel exportul cantităților de grâu rămase, potrivit comunicatului trimis prin e-mail.

Guvernul bulgar renunță la planul de creștere a rezervelor de cereale

Guvernul bulgar nu vede în prezent necesar să continue cu planurile anterioare de a cumpăra cereale locale pentru 562,4 milioane de euro în contextul războiului din Ucraina, deoarece recolta de grâu din acest an este de așteptat să fie foarte bună, a declarat ministrul agriculturii Ivan Ivanov.

Fondurile alocate sunt păstrate în depozit la Banca Naţională a Bulgariei, cabinetul încă urmând să decidă cum să le realoce, a adăugat Ivanov.

În martie, în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, guvernul bulgar a anunțat planuri de a completa rezervele de alimente ale țării și de a garanta aprovizionarea viitoare sub amenințarea percepută a unei scăderi drastice a aprovizionării cu cereale din Ucraina - unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume. 

Citește și...

Deputații au votat pentru ridicarea imunității parlamentare în cazul lui Adrian Chesnoiu: Sunt nevinovat! - Update

Știrea inițială

Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, le-a solicitat marți colegilor deputați să voteze în favoarea ridicării imunității sale. Chesnoiu a precizat că este nevinovat și va dovedi acest lucru în fața judecătorilor, motiv pentru care va vota cu bilele la vedere pentru ridicarea imunității parlamentare.

'Dragi colegi, suntem într-un moment în care cred că niciunul dintre dumneavoastră nu aţi vrea să vă aflaţi, dar am primit de la voi şi de la mii de români şi fermieri români foarte multe mesaje de încurajare. Vă mulţumesc pentru asta. (...) Oamenii cu care am vorbit şi foarte mulţi dintre dumneavoastră mi-aţi cerut să nu demisionez din funcţia de ministru, să nu renunţ la imunitatea parlamentară, dar aşa cum v-am obişnuit de fiecare dată, sunt un om cu demnitate şi cu un onoare', a declarat Chesnoiu, în şedinţa de plen în care Camera Deputaţilor dezbate ridicarea imunităţii sale parlamentare.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel