Fermierii au hotărât să suspende organizarea protestelor după ce agricultorii s-au întâlnit cu ministrul Florin Barbu. Ce asigurări au primit
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Fermierii au hotărât să suspende organizarea protestelor după ce agricultorii s-au întâlnit cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la București. Aceștia au declarat că autoritățile i-au asigurat că cerealele din Ucraina vor ajunge în țară noastră doar în anumite condiții.

Conform reprezentanţilor Cooperativei Agricole Bunăstarea Fermierilor, în cadrul întâlnirii oficiale pe care Ministerul Agriculturii a avut-o cu fermierii români, aceștia au fost asigurați că va fi pus la punct un mecanism prin intermediul căruia cerealele ucrainene vor fi importate în țara noastră doar de către societăţile din sectorul zootehnic şi procesare.

'Nemulţumirile noastre au fost imense deoarece costurile au fost foarte mari cu înfiinţarea culturilor, suntem în plină campanie de treierat la floarea soarelui şi porumb şi producţiile sunt foarte mici din cauza secetei şi automat mulţi fermieri în acest moment din toată zona aceasta de sud-est a ţării, fermieri de cultură mare sunt în pragul falimentului. Aseară domnul ministru al Agriculturii a acceptat un dialog cu noi fermierii, eu am fost prezent la minister la orele 18.00 şi a spus că urma la orele 20.00 să se întâlnească cu omologul din Ucraina pentru a pune la punct un mecanism, garantându-ne practic că nu o să accepte import de cereale decât anumitor firme, producători agricoli din zootehnie şi procesatori. Firmele respective nu vor putea importa cereale decât în baza unor licenţe obţinute de la Ministerul Agriculturii', a spus, pentru AGERPRES, Ionuţ Cercel, preşedintele Cooperativei Agricole Bunăstarea Fermierului, membru al Uniunii Naţionale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal.

Conform unei note a Ministerului Agriculturii ce se referă la planul de acţiune propus pentru evitarea distorsiunilor pe pieţele celor 5 state membre europene (Polonia, Ungaria, România, Bulgaria şi Slovacia) privind cele 4 produse reglementate (grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi de rapiţă), ţinând cont de comunicarea Reprezentanţei Bruxelles din data de 18 septembrie 2023:

'Ucraina va transmite zilnic către Autoritatea Vamală Română datele vamale privind exporturile produselor reglementate. Suntem de acord ca Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să emită un sistem de autorizare/licenţiere a importurilor de produse reglementate paralel pentru operatorii - Fabricarea uleiului şi grăsimilor, Fabricarea produselor de morărit panificaţie, Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă, Creşterea animalelor, care vor importa cereale din Ucraina. Marfa trebuie utilizată exclusiv pentru hrana animalelor sau ca materie primă pentru producerea de produse finite'.

Așadar, fermierii au hotărât să suspende protestele până la implementarea mecanismului de control al cerealelor

'Nu avem date statistice cu privire la câte cereale au intrat în România, câte au rămas aici, câte au plecat pe acel culoar de tranzit. Am vrea să ştim că ne putem baza pe o stabilitate. Noi am suspendat acest demers al protestelor până când vom afla efectiv dacă se va înfiinţa acest mecanism de a interzice mărfurile din Ucraina pe piaţa din România. În maxim 30 de zile ar urma să intre în vigoare acest mecanism, aşa spune un comunicat al Comisiei Europene, de la data de 15 septembrie', a mai precizat Ionuţ Cercel, potrivit Agepres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel