Data publicării:
Fericirea la locul de muncă. Este un vis sau este cu adevărat posibil?
Dacă facem o căuate pe Google a expresiei “fericirea la locul de muncă“, obținem milioane de rezultate în doar câteva secunde. Este acesta doar cel mai recent moft sau poți fi cu adevărat fericit la locul de muncă?
Cercetările științifice sunt acum de acord că emoțiile pozitive pot avea un impact semnificativ asupra funcționării resurselor.
Se subliniază că pozitivitatea poate crește flexibilitatea cognitivă, astfel încât oamenii care se simt confortabil la locul de muncă tind să fie mai deschiși către noutate, gândire creativă și rezolvarea problemelor complexe.
De fapt, emoțiile pozitive, precum bucuria, satisfacția, mulțumirea pot îmbunătăți concentrarea și eficacitatea cu care se confruntă problemele de muncă și pot consolida resursele activate pentru a le face față.
În plus, emoțiile pozitive sunt contagioase și permit atenuarea tensiunilor din cadrul grupurilor de lucru, făcând oamenii mai generoși, disponibili să ajute și să depășească diferențele.
Nu în ultimul rând, bunăstarea la locul de muncă este corelată pozitiv cu sănătatea fizică, deoarece efectele stresului profesional sunt acum bine cunoscute.
Dacă liderul echipei are o dispoziție pozitivă, va fi mai probabil să gestioneze mai bine echipa, care va face munca atribuită cu mai multă plăcere și mai puțin efort.
Fericirea la locul de muncă, însă, nu trebuie luată de la sine înțeles sau încredințată stărilor de spirit personale, ci trebuie antrenată și stimulată zilnic.
Cum poate un lider de echipă să stimuleze emoțiile pozitive la locul de muncă
Promovarea conștientizării de sine, învățând să recunoască emoțiile și impactul acestora asupra performanței în muncă.
Un șef bun poate începe prin a-și întreba colegul de muncă ce simte în legătură cu sarcina care i-a fost atribuită și să-l ajute să facă față oricăror emoții negative. Emoțiile nu sunt în mod inerent pozitive sau negative, ci au funcții neurobiologice diferite. Să nu crezi că nu trebuie să mai simți emoții negative, dar poți învăța să le gestionezi eficient. Uneori, tehnicile care vă ajută să vă relaxați și să rămâneți în momentul prezent, cum ar fi mindfulness, pot ajuta și ele.
Concentrați-vă pe ceea ce funcționează bine în echipă.
Uneori lucrurile mărunte sunt cele care fac diferența - de exemplu, în loc să începi întâlnirile subliniind problemele și dificultățile, poți începe cu o listă cu lucrurile care merg bine. Această atitudine poate declanșa efectele pozitive ale pozitivității pe care le-am descris în acest articol.
Nu uita să-ți prețuiești colaboratorii.
O „simplu bravo” pentru munca depusă îl face pe angajat mulțumit și fericit, care se va simți încurajat să continue să muncească din greu pentru a obține rezultatele așteptate.
Aceste sfaturi simple sugerează că pentru a alimenta fericirea la locul de muncă necesită să nu iei nimic de la sine înțeles, să acorzi atenție lucrurilor mărunte și să lucrezi zilnic pentru a promova acele sentimente pozitive care alimentează bunăstarea în muncă și efectele sale miraculoase, potrivit Milanopsicologo.it.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News