Fereşte-te de ouăle de casă. Pericolele la care eşti expus
Data publicării:
Autor: Ana Vasilescu
WhatsApp
ou
ou
Ouăle de casă pot fi un adevărat pericol pentru sănătate. Unul dintre principalele riscuri este prezența Salmonella, bacteriile care provoacă salmoneloza, o boală care poate fi foarte gravă.

Pentru a controla riscurile din producția comercială, se efectuează controlul sanitar al animalelor și se aplică măsuri igienice și de control (de exemplu, se face o inspecție vizuală a ouălor), dar această supraveghere nu apare întotdeauna în mediul casnic. Prin urmare, este recomandabil să urmați o serie de măsuri care vizează reducerea riscurilor.

Iată ce trebuie să faceţi

Colectați ouăle cât mai curând posibil pentru a evita contaminarea cu fecale, care sunt principala sursă de agenți patogeni.

Renunțați la cele sparte, deși acest lucru nu este întotdeauna vizibil.

Nu spălați ouăle, deoarece se poate îndepărta membrana exterioară care le protejează. Dacă sunt foarte murdare, le putem curăța cu o cârpă sau le putem spăla chiar înainte de gătit.

Nu le supune unor variații bruște ale temperaturii, pentru a evita condensarea apei pe suprafața învelișului, ceea ce ar favoriza dezvoltarea agenților patogeni. Lucrul ideal este să le păstrați la temperaturi de refrigerare, departe de alte alimente.

Consumați-le în maxim 28 de zile.

Gătiti-le suficient, până se atinge o temperatură de 75 ºC, adică până când oul se stabilește, deoarece căldura este capabilă să elimine cea mai mare parte a bacteriilor, informează consumer.es. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel