Fenomenul care va aduce multe curcubeie pe cer. Unde se pot vedea cel mai bine
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Alex)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Alex)
În curând mai multe curcubeie vor putea fi văzute pe cer.

Un grup de experţi americani a efectuat un studiu în cadrul căruia au constatat că una dintre consecinţele neaşteptate ale schimbărilor climatice ar putea fi o creştere cu aproximativ 5% a frecvenţei formării de curcubeie la nivelul întregii lumi, până în anul 2100, relatează Gismeteo cu referire la Global Environment Change.

În cadrul activităţii lor, oamenii de ştiinţă au analizat modul în care, pe fondul schimbărilor climatice, numărul de zile dintr-un an care sunt favorabile apariţiei unui curcubeu se poate schimba. Folosind datele despre modificările climatice la nivel global, simulări pe computer şi imagini disponibile, cercetătorii au descoperit că de la 21 până la 34% dintre locuitorii regiunilor de pe Pământ vor vedea mai rar un curcubeu, în timp ce de la 66 până la 79% din regiuni vor înregistra mult mai frecvent un curcubeu, odată ce încălzirea globală va creşte.

Oamenii de ştiinţă consideră că cele mai multe curcubeie vor putea fi admirate în zone cu altitudini mai mari şi cu mai puţini locuitori, precum este Podişul Tibetan. În plus, insulele Hawaii pot deveni un loc extraordinar unde va putea fi admirat un curcubeu. Chiar dacă posibilitatea de a admira un curcubeu nu reprezintă o consolare în faţa secetelor sau inundaţiilor din ce în ce mai frecvente, cercetătorii menţionează că activitatea lor evidenţiază faptul cât de mult se poate schimba natura.

Citește și:

Ghețarii din Kilimanjaro şi Yosemite vor dispărea până în 2050

O treime dintre gheţarii aflaţi în situri de patrimoniu mondial urmează să dispară până în 2050.

Potrivit unui raport al ONU, o treime dintre gheţarii aflaţi în situri de patrimoniu mondial urmează să dispară până în 2050, din cauza modificărilor climatice, scrie Rador, citând BBC.

Cercetătorii au folosit datele preluate prin satelit pentru a detecta micşorarea a aproape 19.000 de gheţari. Ei au concluzionat că şi dacă ascensiunea temperaturilor globale este menţinută sub 1,5 grade, gheţarii din locuri ca muntele Kilimanjaro, din Tanzania, şi Yosemite, din SUA, vor dispărea în trei decenii.

Semnal îngrijorător din Austria. Un ghețar din Tirol se topește într-un ritm fără precendent

Un gheţar din landul austriac Tirol se topeşte într-un ritm fără precedent de la debutul monitorizării sale, au raportat vineri cercetătorii, potrivit DPA. Ghețarul este monitorizat cu atenţie de către oamenii de ştiinţă de zeci de ani, relatează Agerpres. Datele furnizate de Universitatea din Innsbruck arată că gheţarul a pierdut aproximativ 5% din volumul său total doar în acest an.

"Aceasta înseamnă aproximativ 20 de milioane de metri cubi de apă, adică aproape cantitatea necesară aprovizionării cu apă potabilă a oraşului Innsbruck timp de 20 de luni", a declarat Rainer Prinz de la proiectul Ice and Climate.

În timpul lunilor de iarnă, doar doi metri de zăpadă au căzut pe gheţar, în timp ce în trecut, stratul de zăpadă avea de obicei în jur de trei metri adâncime. În timpul verii, zona a înregistrat a doua cea mai ridicată temperatură de la începutul înregistrărilor.

"Semnale clare ale schimbărilor climatice"

Situat în valea Ötztal, gheţarul este monitorizat de peste un secol, înregistrări privind masa sa existând încă din 1952, ceea ce îl face unul dintre cei mai bine cercetaţi gheţari din Alpi.

"Acestea sunt semnale clare ale schimbărilor climatice cauzate de interferenţa umană", este de părere Prinz. Cercetătorii preconizează că doar jumătate din gheţar va rămâne în 10-20 de ani.

Deocamdată, gheţarul acoperă încă o suprafaţă de circa şapte kilometri pătraţi, ceea ce îl face unul dintre cei mai mari din Tirol. În prezent Austria găzduieşte circa 900 de gheţari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel