Data publicării:
Fenomene rare pe cer în 2024. Când vei putea admira Super-Luna Albastră și alte super-lune spectaculoase
Iată ce vom putea vedea pe cer în 2024!
Anul 2024 se anunță a fi un an remarcabil pentru iubitorii de astronomie, având în vedere că Super Lunile pline vor oferi imagini spectaculoase pe cer, anunță astronomy.com. În total, vor fi 12 Luni pline, iar dintre acestea, patru vor fi "Super Luni". Interesant este că una dintre aceste Super Luni va fi chiar o Super Lună Albastră, un eveniment extrem de rar.
În plus, bucuria pasionaților de fenomene astronomice va fi completată de două eclipse lunare, care vor putea fi observate fără a fi nevoie de echipament special. Fiecare Lună Plină va avea un nume specific, inspirate de cultura nativilor americani din America de Nord.
Când "se întâmplă" o Super Lună
Aceste Super Luni au loc atunci când Luna se află în punctul cel mai apropiat de Pământ, cunoscut sub numele de perigeu, și coincid cu faza de "vârf astronomic". Un moment deosebit va fi reprezentat de o Super Lună Albastră, care este a treia Lună Plină ce are loc între echinocțiu și solstițiu.
Cu toate că anul acesta va fi marcat de Super Luni pline, numărul total al Luni pline va fi mai mic în comparație cu 2023, deoarece prima Lună Plină din 2024 va avea loc abia la sfârșitul lunii ianuarie. Iată datele la care puteți admira Lunile pline din 2024:
– Luna Lupului – 25 ianuarie
– Luna Zăpezii – 24 februarie
– Luna Vierme – 24 martie (Această Lună Plină va coincide și cu o eclipsă penumbrală de Lună)
– Luna Roz – 23 aprilie
– Luna Florilor – 23 martie
– Luna Căpșunilor – 21 iunie
– Luna Cerbului – 21 iulie
– Luna Sturgeon – 19 august (Aceasta este prima Super Lună a anului)
– Luna Recoltei – 18 septembrie (A doua Super Lună Plină a anului și când va avea loc o eclipsă parțială de Lună)
– Luna Vânătorului – 17 octombrie (A treia Super Lună a anului)
– Luna Castorului – 15 noiembrie (ultima Super Lună Plină a anului)
– Luna Rece – 15 decembrie
În plus față de Lunile pline, anul 2024 va aduce și două eclipse lunare. Prima va fi o eclipsă penumbrală de Lună, care va avea loc în noaptea de 24 spre 25 martie, când Luna Vierme va trece prin umbra Pământului. Cea de-a doua eclipsă de Lună, care va avea loc în noaptea de 17 spre 18 septembrie, va coincide cu Super Luna Plină de recoltă și va da Lunii o nuanță ușor roșiatică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News