„Femina Invicta” – arta feminină împotriva violenței domestice
Data publicării:
Autor: Magdalena Popa Buluc
WhatsApp

Asociația Anais și Galeriile Carol organizează în luna martie un dublu eveniment, dedicat - în egală măsură - artei și femeilor.

Este vorba despre o expoziție la care vor fi expuse câteva zeci de lucrări (pictură, grafică, sculptură, tapiserie, tehnică mixtă) ale unor artiste românce din diverse generații, respectiv un soirée caritabil, în urma căruia toți banii strânși vor fi donați pentru activitatea Casei Invicta – Centrul de primire, în regim de urgență, a victimelor violenței domestice din București și zonele limitrofe.

Expoziția Femina Invicta. Forța feminină în zeci de expresii, organizată la Galeriile Carol din București va fi vernisată joi, 16 martie 2017, la ora 19:00.

 (w670) Dor de toa

Dor de toamnă de Raluca Șerban

În ultima zi a lunii (vineri, 31 martie, ora 20:00), vom organiza un eveniment caritabil, sub titlul Femina Invicta. Arta împotriva violenţei domestice. Lucrările donate de artistele participante la expoziție vor fi licitate fără strigare. Banii strânși din donația recomandată pentru intrarea la eveniment, respectiv din vânzarea lucrărilor donate vor reveni integral Asociației Anais, care se află în punctul de a deschide primul centru rezidenţial al asociaţiei denumit Casa INVICTA – Centru de primire în regim de urgenţă destinat victimelor violenţei domestice.     

„Dincolo de a fi o lună a feminităţii, ne-ar plăcea ca martie să fie, în primul rând, despre responsabilitatea şi respectul faţă de femeie, faţă de cea care în România anului 2017 ar trebui să se simtă în siguranţă, iar acest lucru ar trebui să se întâmple mai ales în sânul propriei familii. În continuare se reacţionează cu prea multă toleranţă faţă de violenţa asupra femeilor, faţă de violenţa în familie; în România, una din patru a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său şi peste 75% dintre cazuri rămân neraportate”, spune Carmen Nemeș, avocat consultant la Asociația Anais.

(w670) Între cer

 Între cer și pământ de Eugenia Mangra

„Propunerea Anais ne-a bucurat sincer, pentru că valorile noastre includ nu doar responsabilitatea socială a agenților economici, ci și respectul femeii ca egală a bărbatului. A fost o provocare pentru noi, apoi, să găsim artistele care să treacă peste orgoliile personale în a-și asocia numele cu o expoziție eclectică și să vadă scopul final al demersului nostru – strângerea de fonduri pentru o cauză arzătoare. Suntem mândri de mixul de artiste la care am ajuns – îl considerăm unul valoros – și suntem optimiști că vom reuși ce ne-am propus”, a declarat Marian Enache, manager Galeriile Carol.

 (w670) Răsărit

Răsărit de Oana Bîrsan

Cele 13 artiste care au răspuns invitației organizatorilor de a participa la acest dublu eveniment într-o dublă calitate – de expozante și donatoare de lucrări de artă pentru strângerea de fonduri la evenimentul caritabil din 31 martie – sunt:

Livia Bălan, Oana Bîrsan, Iulia Deme, Marinela Dumitrescu, Constantina Dumitru, Eugenia Mangra, Linda Saskia Menczel, Mihaela Mihalache, Andreea Rus, Ruxandra Socaciu, Raluca Șerban, Cornelia Tersanszki, Mirela Ungureanu. 

(w670) Uranus - F

Uranus - Freedom de  Lidia Saskia Menczel

Asociaţia Anais vine în sprijinul celor care nu se pot apăra singure, oferind victimelor violenţei domestice: consiliere şi asistenţă juridică gratuită, sprijin în vederea obţinerii ordinelor de protecţie, găzduire în condiţii de siguranţă, servicii de informare şi reintegrare socială.  Pentru a putea gestiona complet cazul unei victime, este necesară înfiinţarea unui centru de primire în regim de urgenţă destinat victimelor violenţei domestice, cu program 24/24.

În acest moment centrul, având sediul în Bucureşti, este utilat, iar proiectul se află în faza de licenţiere. Având o capacitate de 16 locuri (8 femei si 8 copii), centrul va asigura găzduirea în regim de urgenţă imediată pentru o perioadă determinată, programul de lucru urmând să fie non-stop pentru ca preluarea cazurilor să se poată face indiferent de oră.

Ca urmare a încheierii unui protocol de colaborare public-privat între Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) şi Asociaţia ANAIS serviciul social de primire în regim de urgenţă a victimelor violenţei domestice îşi va desfăşura activitatea în incinta spaţiului pus la dispoziţie de ANES.

Costurile aproximative ale funcţionării centrului timp de 12 luni în regim nonstop pentru un numar estimat de 300 de beneficiari (femei şi copiii care le insoţesc) sunt de 500.000 de lei. Pentru ca acest centru să funcţioneze e nevoie în primul rând de un personal de specialitate (asistenţi sociali, psiholog, îngrijitori, asistenţă medicală, medic), beneficiarilor (femei şi copii) să li se ofere un kit de igienă, medicamente, hrană, articole de îmbrăcăminte, decontari transport, analize , investigaţii.

(w670) Marinela D

 Marinela Dumitrescu, Vegetal

Cu zeci de ani în urmă, la doar câteva sute de metri de clădirea care azi găzduiește Galeriile Carol, se afla una dintre ariile emblematice ale orașului București: Târgul Moșilor. Spațiu mai degrabă proto-urban, în care negoțul de tip medieval se grefa pe formele unui capitalism aproape la fel de incipient ca regalitatea ce ne dă nume, acest areal eminamente comercial își propagă spiritul în trade art-ul post-modern al proximităților, implicit și în Galeriile Carol.

(w670) Mihaela Mi

Mihaela Mihalache, Interface

Așa cum noi facem astăzi art safari, cei care au clădit și populat această zonă citadină făceau, până mai ieri, goods safari. (Lista notorie a lui Caragiale este, dacă nu exhaustivă, definitorie.) Ce credem că au în comun aceste locuri este experiența curiozității și a cunoașterii, a căutării și întâlnirii cu cel puțin un necunoscut și mereu cu Necunoscutul: fiecare ieșire în târgul acesta însemna revederea banalului într-o formă nouă și a extraordinarului în forme bizare, intrigante, poate înspăimântătoare, dar întotdeauna memorabile. Nu vă promitem (în caz că v-ar fi tentat) întâlniri „cu sufletul la gură” în Galeriile Carol, dar ne-am propus să vă dăm, cu fiecare expoziție sau eveniment, ocazia de a vă felicita pentru vizitare.

 (w670) Andreea Ru

Andreea Rus, In Light (89), 2015

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel