Femeile ies în Piața Victoriei. Boala care te lasă fără job, relații și prieteni. Elena Andreea Olaru: La muncă și acasă eram obosită în permanență, iritată din cauza durerilor
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Luna martie este luna în care, la nivel mondial, pacienții, medicii, organizațiile medicale vorbesc despre endometrioză și atrag atenția asupra acestei boli care afectează cel puțin una din zece femei.

Este boala care nu te omoară, dar nu te lasă să trăiești. Este boala care afectează o femeie din zece, dar endometrioza este posibil să fie mai răspândită decât ne închipuim. Este boala care te lasă fără job, fără relații, fără prieteni, boala care îți condiționează activitățile sociale. Boala care te izolează.

Pentru a afla mai multe despre endometrioză am stat de vorbă cu Elena Andreea Olaru, nutriționistă, care organizează un marș pentru această boală. Pe 16 martie 2024, în Piața Victoriei, femeile cărora li s-au reproșat că au dureri închipuite, că-s prea sensibile, că se vaită degeaba, că exagerează cu simptomele vor ieși să arate cât de multe sunt. Sunt femei cu două, trei, șase sau zece operații la activ... pentru ceea ce unii spun: „este doar o boală închipuită!” 

2. -imagine fara descriere- (endometrioza_34974100.jpg)

Ce ne-a spus Elena Andreea Olaru despre endometrioză aflați în rândurile de mai jos:


Ce le-ai spune celor care nu le cred pe femeile cu endometrioză atunci când au dureri? Adică persoanelor care cred că femeile cu endometrioză se „vaită degeaba".

„Le-aș dori măcar câteva zile în „papucii" noștri. Empatia ar trebui să fie un lucru simplu. Chiar dacă nu crezi femeia care se vaită de ani de zile, poți măcar să ai decența să nu te porți urât și să nu-i ridiculizezi senzațiile și trăirile. I-aș invita și în grupul nostru de Facebook, să citească poveștile de groază pe care le citim și noi zilnic. Le-aș da să citească studii, i-aș invita să se plimbe printr-unul din centrele specializate în endometrioză, să discute cu medicii care chiar cunosc această boală și care operează cazuri extrem de complexe. 

 
Spune-ne povestea ta cu endometrioza. Cum ai descoperit boala și cum o gestionezi acum.

„Povestea mea cu endometrioza a început acum 6 ani și s-a transformat într-un labirint al incertitudinilor și al durerilor debilitante. Am fost la peste 42 medici din diverse specialități (ginecologi, endocrinologi, chirurgi, nefrologi, alergologi). Așa cum tot auzim, endometrioza este o afecțiune complexă cu numeroase simptome și necesită o abordare multidisciplinară. 


Ca să îți spun în mare, m-am autodiagnosticat, deși informațiile pe care le găseam online în diverse articole, nu se potriveau 100% cu ceea ce simțeam eu. Le spuneam medicilor că am citit despre endometrioză, că mă regăsesc în simptomatologie, însă îmi spuneau că e în capul meu, că dacă era se vedea la ecografii și că endometrioza nu e așa complexă. M-am simțit confuză, deprimată și în lipsa unui diagnostic scris pe o hârtie, era tare greu să îi explic partenerului că eu mă simt rău, că stările mele au o explicație... pentru că medicii nu vedeau asta și îmi spuneau că nu am nimic. Simptomele se agravau de la lună la lună și la insistențele mele, mi-au dat diverse tratamente hormonale, antibiotice sau antiinflamatoare puternice. Fără vreo îmbunătățire, ba din contră, m-au dereglat și mai tare la nivel hormonal. 


Acum doi ani, renunțasem. Eram obosită psihic și fizic și îmi acceptasem soarta. Trăiam din inerție. Îmi așteptam durerile (15 zile pe lună de dureri debilitante), apoi așteptam să treacă ca să îmi plănuiesc câteva activități. La muncă eram obosită în permanență, iritată din cauza durerilor și frustrată. La fel și acasă.


E groaznic să trăiești așa și să te simți captivă în propriul corp. Te distruge psihic și fizic. Îți distruge relațiile cu oamenii dragi și nu te bucuri de nimic. Totul a luat o turnură în momentul în care o colegă de la birou, și ea cocoșată de dureri, mi-a recomandat un medic care era ceva mai familiarizat cu endometrioza. Din acel cabinet am plecat cu o speranță pentru că fusesem măcar crezută, dar și cu o recomandare de RMN cu protocol, de care nici nu aflasem de la alți medici că ar exista. Nici nu s-au obosit să îmi dea trimitere pentru a elimina diagnosticul măcar. Totodată acea doamna doctor căreia îi mulțumesc, mi l-a indicat pe medicul ce avea să îmi schimbe viața, dr. Gabriel Mitroi. 

3. -imagine fara descriere- (elena-olaru-endometrioza_27357900.jpg)


Când am ajuns la dânsul în cabinet, mi-a validat suferința. Mă bucuram efectiv că am diagnosticul și că pot demonstra că nu sunt nebună. Deși sugestia dânsului a fost operația de excizie, pentru că e nu e ușor și nici ieftin să faci intervenția, am încercat și tratamentele hormonale specifice recomandate de alți medici specialiști, însă 10 luni mai târziu, mă întorceam în cabinetul domnului doctor Mitroi, ghemuită toată și imploram să mă opereze cât mai rapid că nu mai suport. 


Operația ce trebuia să dureze două ore, a durat cinci ore și 30 minute, însă în momentul în care am deschis ochii, îmi simțeam corpul ușor, eliberat, nu mai simțeam corpul greu și inflamat. M-a cuprins instant o stare de bine. Am știut că, din momentul acela, eu pot să îmi reiau viața și mi-am dorit să o poată face și alte femei. Eu am pierdut mult din cauza endometriozei, mult timp, multe visuri și oameni dragi. Un diagnostic timpuriu ar fi schimbat multe, motiv pentru care acum empatizez și îmi doresc enorm să nu treacă și alte femei prin ce am trecut eu.


Ca să îți finalizez povestea, după operație, am refuzat tratamentul hormonal deoarece eram sătulă de medicamente și hormoni ce mi-au dereglat corpul. Îmi mențin echilibrul hormonal doar din alimentație, câteva suplimente și am un stil de viață antiinflamator. Am un 1 an și 3 luni de la operație, iar la controlul de 1 an nu aveam recidivă, iar adenomioza nu avansase. Nu am nicio durere, niciun simptom. Nu am mai luat medicamente alopate de la operație și asta mă bucură foarte tare. Fiecare caz e diferit, însă asta e povestea mea în linii mari și pentru ceea ce reușesc să fac astăzi, eu îi sunt recunoscătoare domnului doctor Gabriel Mitroi și echipei sale”, ne-a mai zis Elena Andreea Olaru.

VEZI ȘI: Marș în Piața Victoriei pentru femeile cu endometrioză, boala neînțeleasă de șefi. Elena Andreea Olaru: Ce altă boală știi care să fie atât de ignorată și care lasă atâtea femei în suferință?:

https://www.dcnews.ro/mars-in-piata-victoriei-pentru-femeile-cu-endometrioza-boala-neinteleasa-de-sefi-elena-andreea-olaru-ce-alta-boala-stii-care-sa-fie-atat-de-ignorata-si-care-lasa-atatea-femei-in-suferinta_951037.html

VEZI ȘI: Marș endometrioză. Cazul Ralucăi a stârnit valuri de reacții. Elena Andreea Olaru: Filmulețul a strâns peste 390.000 vizualizări. E o boală vizibilă doar pentru cele care o trăiesc:

https://www.dcnews.ro/mars-endometrioza-cazul-ralucai-a-starnit-valuri-de-reactii-elena-andreea-olaru-filmuletul-a-strans-peste-390-000-vizualizari-e-o-boala-invizibila-si-vizibila-doar-pentru-cele-care-o-traiesc_951095.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel