Femeile care au mai mulţi copii ar putea îmbătrâni mai greu
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 28 Martie 2022, 15:06
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere
Femeile cu naşteri mai multe la activ ar trăi mai mult. „Ritmul mai lent al scurgerii telomerilor gasit în participanții la studiu care au mai mulți copii ar putea fi atribuit creșterii dramatice a estrogenului, un hormon produs in timpul sarcinii”, explică profesorul Pablo Nepomnaschy.

După o analiză ampnunţită a cromozomilor, oamenii de ştiinţă au descoperit că femeile cu mai mulţi copii au telomeri mai lungi, care ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire.Telomerii sunt acele structuri de protecţie de la capătul fiecărui cromozom. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, telomerii se scurtează, ducând la moartea celulelor, potrivit Institutului Naţional pentru Cancer din Statele Unite. Noul studiu, realizat de Simon Fraser University în British Columbia, Canada, a inclus 75 de femei din două comunităţi rurale din Guatemala. Lungimea telomerilor a fost măsurată prin prelevarea unor mostre de două ori în 13 ani.

Femeile cu copii mulţi au viaţă lungă

Această cercetare sugerează, dar nu demonstrează, că naşterea mai multor copii este asociată unui ritm mai lent de scurtare a telomerilor şi unei longevităţi crescute, însă pune în discuţie cercetările anterioare care concluzionau că femeile care dau naştere mai multor copii îmbătrânesc mai repede. ”Ritmul scăzut de scurtare a telomerilor descoperit la participantele la studiu care au mai mulţi copii ar putea fi atribuit creşterii dramatice a estrogenului, un hormon produs în timpul sarcinii. Estrogenul funcţionează ca un antioxidant care protejează celulele împotriva scurtării telomerilor”, spune liderul studiului, Pablo Nepomnaschy. Cercetătorii au admis şi că mediul social ar putea să fi influenţat ritmul scăzut de îmbătrânire, scrie Health.com. ”Femeile pe care le-am urmărit pe parcursul studiului proveneau din populaţii unde mamele cu mai mulţi copii primesc mai mult sprijin social de la rude şi prieteni”, spune Nepomnaschy.

Când academicienii se contrazic între ei

Rapoartele recente din presă au făcut din nou vâlvă prin lucrarea lui Nepomnaschy. Potrivit unui studiu publicat ulterior, un copil poate îmbătrâni celulele mamei cu până la doi ani. De data aceasta, cercetătorii au analizat lungimea telomerilor a 821 de femei (în vârstă de 20 de ani) în Filipine și au descoperit că telomerele păreau mai în vârstă pentru mamele care aveau mai mulți copii.„Lungimea telomerilor și vârsta epigenetică sunt martori celulari care prezic independent mortalitatea și ambele au apărut mai în vârstă la femeile care au avut mai multe sarcini în istoria lor reproductivă”, a declarat Calen Ryan, student la doctorat în antropologie biologică la Northwestern și autor principal al studiului. Evident, trebuie făcută o investigaţie mai amănunţită cu privire la impactul sarcinii și maternității asupra telomerilor și a îmbătrânirii, astfel încât concluziile să sprijine o singură teorie definitiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?