Femeie, condamnată la 45 de ani de închisoare pentru postările sale pe rețelele de socializare: "Distruge sistemul social"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (picjumbo.com)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (picjumbo.com)
O femeie a fost condamnată la 45 de ani de închisoare pentru postările sale pe rețelele de socializare

O organizaţie pentru drepturile omului anunţă că o femeie de naţionalitate saudită a fost condamnată la 45 de ani de închisoare pentru postări pe reţelele de socializare, acesta fiind al doilea dosar de acest fel judecat luna aceasta. Organizaţia DAWN, cu sediul la Washington, fondată de jurnalistul ucis Jamal Khashoggi, cu dublă cetăţenie saudită şi americană, a anunţat că Nourah bint Saeed al-Qahtani a fost condamnată pentru că a folosit internetul "pentru a distruge sistemul social", scrie Rador, citând BBC.

Nu se cunosc multe detalii legate de arestarea şi condamnarea lui Qahtani. În urmă cu câteva săptămâni, Salma al-Shehab, o doctorandă în vârstă de 34 de ani la Universitatea Leeds din Marea Britanie, a fost condamnată la 34 de ani de închisoare pentru că a urmărit şi distribuit postările unor dizidenţi şi activişti pe platforma Twitter.

Citește și:

Cambridge Analytica. Facebook, acord de principiu în procesul colectiv 

Conform unui document judiciar depus vineri la un tribunal din San Francisco, Facebook precizează că înaintează planul unui "acord de principiu" şi a cerut suspendarea procedurilor pentru 60 de zile "pentru a finaliza acordul în scris şi a-l prezenta tribunalului".

Reţeaua de socializare nu precizează nici valoarea, nici termenii acordului în acest proces în nume colectiv.

Solicitată de AFP să comenteze, Meta, compania-mamă a Facebook, a răspuns că "nu are niciun comentariu de făcut momentan".

Acordul survine în contextul în care preşedintele director general al Meta, Mark Zuckerberg, şi directoarea generală, Sheryl Sandberg, care şi-a anunţat demisia în iunie după 14 ani la companie, urmează să depună mărturie în faţa justiţiei în septembrie, în cadrul acestui scandal.

Într-o procedură iniţiată în 2018, utilizatori ai Facebook au acuzat reţeaua de socializare că a încălcat regulile de protecţie a vieţii private transmiţând datele lor unor părţi terţe, printre care şi firma Cambridge Analytica, având legături cu campania prezidenţială a lui Donald Trump în 2016.

Cambridge Analytica, care s-a închis de atunci, a colectat şi exploatat, fără consimţământul lor, datele persoanele de la 87 de milioane de utilizatori ai Facebook, la care platforma i-a oferit acces.

Informaţiile ar fi fost folosite pentru a elabora un software pentru a orienta votul alegătorilor americani în favoarea lui Donald Trump.

În iulie 2019, autorităţile federale au aplicat Facebook o amendă de cinci miliarde de dolari pentru că şi-a "păcălit" utilizatorii şi i-au impus un control independent asupra gestionării datelor personale.

De la declanşarea scandalului Cambridge Analytica, Facebook a suprimat accesul la datele a mii de aplicaţii, suspectate că abuzează de ele, limitând cantitatea de informaţii accesibile dezvoltatorilor în general şi uşurând, pentru utilizatori, calibrarea restricţiilor în privinţa distribuirii datelor personale, scrie Agerpres.

Nu este primul demers de acest gen. Este a doua tentativă de a-l include pe co-fondatorul Facebook în procesele în justiţie legate de utilizarea unor cantităţi masive de date strânse pe această reţea de socializare. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel