Femeie afgană, mamă a patru copii, ucisă în bătaie pentru că n-a avut mâncare pentru 15 talibani
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
O femeie dintr-o provincie afgană a fost ucisă de talibanii care i-au cerut să le gătească. Familia era atât de săracă, încât nu avea mâncare pentru cei 15 oameni.

Najia, o femeie din Afghanistan, se afla acasă cu cei trei fii și fiica sa când talibanii au venit să le bată la ușă. Fiica Najiei, Manizha, în vârstă de 25 de ani, știa că vor veni. Mama ei a avertizat-o că așa se întâmplase în zilele precedente, cerându-i să gătească pentru 15 luptători islamiști, scrie CNN

„Mama mea le-a spus - sunt săracă, cum aș putea găti pentru voi? Talibanii au început să o bată. Mama a căzut la pământ, iar talibanii au lovit-o cu armele lor - AK47”, a spus Manizha. 

Au aruncat o grenadă în casă

Manizha mai spune că a strigat la agresori să se oprească. Aceștia s-au oprit doar ca să arunce o grenadă în camera alăturată,  fugind în timp ce flăcările exploziei îi urmau. Mama celor 4 copii a murit din cauza bătăii crunte. 

Atacul criminal asupra casei Najiei din provincia Faryab este doar un preludiu a ororilor pe care femeile din Afghanistan le-ar putea îndura sub conducerea talibanilor care s-au instalat la Kabul. În doar 10 zile, talibanii au capturat zeci de capitale de provincie lăsate vulnerabile de retragerea trupelor americane. 

Viteza cu care s-au mișcat talibanii în recuperarea teritoriilor afgane au luat prin surprindere atât opinia publică, cât și autoritățile locale. 

Drepturi trunchiate pentru femeile afgane

Multe femei au spus că nu au avut timp să își cumpere o burqua pentru a se putea supune noii legi impuse de talibani. Printre regulile talibanilor se numără și cea care presupune ca orice femeie care iese pe stradă să fie însoțită de un bărbat, rudă a sa. Reimpunerea burqua reprezintă pentru femei un regres, după ce timp de 20 de ani au obținut dreptul de a se exprima în libertate, inclusiv prin intermediul vestimentației. Pe lângă acest drept, femeile din Afghanistan nu mai au dreptul la muncă, la studii, la liberă mișcare. În domnia talibană din 1996 și până în 2001, școlile de fete au fost închise, iar femeilor nu le era permis să muncească. 

Vezi și: VIDEO - Momentul în care o jurnalista BBC, aflată în emisie directă, este sunată de talibani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel