Felix Baumgartner - saltul din stratosferă în New Mexico
După cinci ani de pregătire temeinică, Felix Baumgartner a îndrăznit să sară din stratosferă, reușind odată cu saltul său de la înălțimea de 24 de mile, să spargă bariera sunetului, stabilind un nou record absolut.
Austriacul în vârstă de 43 de ani a aterizat în New Mexico după 4 minute și 22 de secunde de cădere liberă. A aterizat în New Mexico în doar câteva minute, dar i-au trebuit două ore și 21 de minute să atingă impresionanta înălțime, trecând cu imensul său balon de heliu în primii 1.200 de metri, denumiți și zona morții. Un balon care cu această ocazie a devenit cel mai mare balon cu heliu care a purtat vreodată un om, fiind totodată confecționat dintr-un plastic ultrafin. Dar ca să ajungă pe buza capsulei sale nu i-au trebuit numai cele două ore și 21 de minute, ci și cinci ani de pregătire riguroasă, care a inclus multe teste și antrenamente. ”Tutorele” său a fost Joe Kittinger, care în 1960 a sărit de la aproximativ 31.000 de metri. Fostul pilot de avioane de luptă s-a ocupat constant de pregătirea austriacului. El a fost și cel care i-a spus ultimele cuvinte, ce l-au călăuzit în ineditul salt. ” Îngerul nostru păzitor va avea grijă de tine!,” i-a spus dl. Kittinger, cuvinte ce parcă au sintetizat emoțiile și bătăile accelerate de inimă a tuturor celor aproximativ opt milioane de oameni care urmăreau săritura pe live stream. Austriacul pasionat de sporturi extreme a fost suținut de o echipă a Nasa, formată din 300 de oameni, printre care 70 de fizicieni, ingineri și oameni de știință care lucrează de cinci ani la proiectul numit ”Red Bull Stratos,” după firma care sponsorizează evenimentul. În timp ce contruiau capsula și costumul, echipa de veterani s-a confruntat cu o mare incertitudine: ce se întâmplă cu corpul omenesc după ce sparge bariera sunetului? Totodată, dl Baumgartner avea o mare problemă, pentru o persoană nevoită să fie câteva ore sufocată de pereții unei capsule: claustrofobia. Acesta suferea atacuri de panică în timp ce se afla în costumul presurizat. A fost nevoie de psihologi și alți specialiști care să-l ajute să-și învingă condiția.
Dar, așa cum e tatuat și pe antebrațul său, Felix Baumgartner e născut pentru a zbura. În timp ce milioane de oameni priveau imaginea unei ființe care avea sub picioare planeta de unde restul persoanelor așteptau desprinderea de marginea capsulei, austriacul și-a dat jos centura de siguranță. Cu o tehnologie fenomenală, camere video urmăresc ceea ce pare a fi o bucată albă și amorfă, ce se îndreaptă cu 1.227 de km pe oră spre pământul unde, mama austriacului, Ava Baumgartner, privește neclintită un monitor. După prima parte a saltului, când dl Baumgartner nu și-a putut controla căderea și s-a învârtit de câteva ori, eroul multor milioane de oameni își deschide parașuta și se pregătește să aterizeze în deșertul din New Mexico, flancat de două elicoptere. Își dă jos casca și îngenunchează, timp în care cei din centrul de comandă aplaudă ușurați dar totodată mândri, iar mama neînfricatului Felix - așa cum îi spun prietenii - plânge de fericire că fiul său e mai aproape de ea cu 24 mile, decât era cu câteva minute în urmă. ”A fost extenuant. Aș spune că am nevoie de un Red Bull, dar cred că le-a ajuns publicitatea de care au avut parte astăzi,” au fost primele cuvinte ale lui Felix Baugmartner. Pe lângă recordurile stabilite, austriacul a arătat că cerul e limita doar a celor care nu văd dincole de el.
[caption id="attachment_241703" align="alignnone" width="620"] Foto: Balazs Gardi/AFP/Getty Images[/caption] [caption id="attachment_241705" align="alignnone" width="400"] Foto: The Guardian[/caption] [caption id="attachment_241706" align="alignnone" width="760"] Foto: The Guardian[/caption]Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News