Data actualizării:
Data publicării:

Interviu emoționant cu Felicia Filip, în prag de aniversare. Secrete nedezvăluite până acum-VIDEO

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Cultura
WhatsApp

Felicia Filip este o artistă în toată puterea cuvântului. La cei 55 de ani pe care îi împlinește joi, 20 martie, este o femeie care își asumă atât vârsta, cât și succesul și eșecul. Își va sărbători ziua așa cum îi stă bine unui artist – pe scenă, alături de oamenii care îi sunt alături necondiționat. Distinsa doamnă Felicia Filip a acordat în exclusivitate un interviu pentru DC News în care a vorbit despre copiii săi de la Opera Comică pentru Copii, acolo unde este director artistic și a dezvăluit cum reușește să zâmbească mereu chiar și atunci când are mici piedici în calea fericirii.

Cum v-ați alăturat acestui proiect?

Opera Comică s-a înființat în urmă cu 15 ani cu un copil frumos-nebun care se cheamă Smaranda Bunea. Ea și-a imaginat acest colectiv. Pas cu pas, de la un început greu, după 15 ani, s-a ajuns ca dintr-o companie particulară să devină instituționalizată și să reușească să obțină – grație muncii și tenacității doamnei Smaranda Bunea – un spațiu și un sediu atât de important cum este acesta în care ne aflăm. Cu multă muncă, și-a văzut visul cu ochii, iar eu de atunci, de când opera s-a înființat, am fost alături și am susținut această idee și iată că mi s-a propus postul de director artistic. M-a încântat, m-a responsabilizat și am pretenția de la mine că fac tot ce îmi stă în putință și că depun aici toate cunoștințele mele profesionale, dar și cunoștințele interumane pentru a face cunoscută instituția. Este delicat, este o investiție pe termen lung. Trebuie spus că Opera Comică pentru Copii este singura instituție de gen din țară și din lume. Nu mai există o asemenea instituție în lume. De aceea, avem o mândrie și un atașament pentru Opera Comică pentru copii – pentru că suntem UNICI.

Este greu să lucrați cu copiii?

Este foarte frumos, dar este și o mare responsabilitate. Trebuie să știm clar: copiii reprezintă cea mai dificilă categorie de public. De ce? Pentru că ei reacționează în sinceritate. Ei te taxează imediat. Sunt cei mai mari profesioniști și atunci trebuie să faci în așa fel încât să răspunzi la cerințele și copilului de trei ani, și celui de șase ani, dar și celui de 15 ani. În cazul acestora din urmă intervine adolescența. Atunci apar întrebările, aceste "Nu-uri", este perioada "Nu-ului". Trebuie să-i faci să fie de acord cu tine și să te susțină, iar noi încercăm chiar să le devină model celor mici. La fiecare început de spectacol, merg în fața lor, în sală, și le explic ce înseamnă respectivul titlu al spectacolului, ce înseamnă povestea, unde se încadrează ca perioadă de creație, unde se încadrează ca acțiune. Ei îmi pun întrebări și avem în așa fel discuția încât îi provoc să mă întrebe. Îi educăm cum trebuie să se comporte atunci când intră într-o sală de spectacol, care trebuie să fie reacția vizavi de colegi, de partenerii de sală și de ceilalți spectatori. Îi învățăm cum trebuie să aplaude, cum trebuie să reacționeze. Îi întreb, le pun întrebări în sens negativ pentru a-i face să vorbească cu mine. Veniți să vedeți ce se întâmplă pe scenă pentru că aceste lucruri se văd cu sufletul, pentru că vorba nu este de ajuns.

Copiii au obținut 21 de premii internaționale și 31 de premii naționale. Care este secretul?

Secretul este că s-a dus vorba, iar cheia succesului este următoarea: dacă te duci undeva în afara țării și ești chemat și a doua oară înseamnă că ești valoros. Opera Comică a fost peste tot, India, Coreea și toată Europa. Pe lângă factorul cultural, mai este și factorul social. Dăm ocazia părinților și bunicilor să își ia copilul de mână și să vină împreună la spectacol. Astfel, ei profită de factorul educațional și cultural, iar copilul profită de faptul că este cu părinții lor. Este un cârlig de a-i duce măcar puțin timp împreună. 

Cum percep copiii dumneavoastră succesul?

"Da, ei chiar percep succesul. Spectacolele sunt alese după vârstă, este vorba despre operă, balet, musical sau spectacol românesc. De exemplu, Soacra cu trei nurori, Scufița Roșie, Capra cu trei iezi. Pe scenă, noi avem copii, iar artiștii sunt foarte tineri. Ei sunt apropiați ca vârstă. Această comunicare între copii, fie că sunt de trei ani, fie că sunt de 15 ani, este facilă. Avem pe scenă și copii care au crescut aici, iar acum au 13 ani. Este ușor să intri în joacă, iar spectacolele sunt în așa fel făcute încât copilul să înțeleagă absolut tot. Proza este foarte clar spusă, povestitorul este tot timpul alături, iar muzica este atât de frumoasă... De asemenea, baletul, luminile, costumațiile – totul explică ce se întâmplă și atunci publicul pleacă lămurit de subiectul respectiv.

Pentru a reuși în viață, un copil are nevoie de modele?

Cu siguranță. Copilul are un model în părinții săi, model care rămâne toată viața. Dar există și alte modele. De aceea, este foarte importantă media, de aceea orice persoană publică este importantă pentru că devine model.

Cât de important este talentul pentru un copil? Se poate modela talentul doar prin muncă? 

Talentul înseamnă nu doar a avea voce, ci și a avea ușurința scrisului, vorbitului, a dansului. Talentul însumează un buchet de calități, unele dintre ele deja le-am spus. Talent înseamnă seriozitate și muncă. Amintesc aici ce a spus George Enescu: "talent, 1%, muncă 99%", iar în această muncă intră foarte multe componente... citit, mers și văzut spectacole, trebuie să fii la curent cu tot ce se întâmplă în domeniu...

Dumneavoastră sunteți un profesor pentru copii...

Nu, nicidecum. Eu sunt un om care dorește să își păstreze copilăria, iar atunci când discut cu un copil sunt de vârsta lui. Sigur, am experiența necesară, am studii, am seriozitatea necesară, dar mă joc cu ei. De foarte multe ori, îmi aduc flori. La un moment dat, un pui micuț a venit la mine cu o floricică, o buruiană să zicem, dar i-a plăcut atât de mult încât a luat-o. O avea în mână, o iubea. După ce am vorbit cu el, atât de mult i-a plăcut ce a auzit încât mi-a întins această floare. S-a întâmplat în iunie anul trecut, iar eu și acum am acea floricică. Sunt lucruri aparent mărunte care nu au nicio valoare, depinde de tine ce valoare le dai. Eu și familia mea am ales "a fi", nu "a avea". Acest lucru ne dă fericire, echilibru și o stare de a dărui, de a avea empatie pentru semenii tăi, de a te vedea prin ochii lor. Sunt un om fericit și, atunci, – în jurul meu – îmi doresc să propag fericire pentru a mă vedea fericită în ochii lor.

Dumnevoastră zâmbiți tot timpul. Cum reușiți să vă încărcați de energie?

Sunt o natură de genul acesta, dar prin oamenii pe care i-am cunoscut – și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că mă iubește și că de fiecare dată mi-a adus în cale oameni de calitate și valoare - și atunci am înțeles că în momentul în care vezi un om, trebuie să îi zâmbești, pentru că dacă tu îi zâmbești, el îți răspunde cu zâmbetul. Dacă ești încruntat și cu sacul tău de pietre de moare în spate, îi transmiți celui de alături, iar el nu trebuie să știe care sunt grijile tale. În lumea asta trebuie să știi că nu trebuie să îți fie frică de nimic și de nimeni. Poți să faci orice dacă îi respecți pe cei de alături și îi iubești. Suntem pe pământul acesta pentru a dărui și pentru a primi iubire. Tot ceea ce faci pentru semenii tăi este necondiționat. Nu trebuie să aștepți nici măcar un mulțumesc. Dacă el vine, te bucură și te face fericit, dacă nu, nu are importanță. Eu și familia mea am făcut din asta un fel de a trăi. De exemplu, eu când aud un copil că plânge sau că țipă, eu îl aud ca și când ar cânta. Și atunci când plânge, atunci el cântă. Ascultăm tot timpul muzică. Suntem înconjurați de oameni cărora dacă le cerem iubirea lor, ne-o dăruiesc.

Când aveți o problemă, cum treceți peste ea?


Îl am alături pe soțul meu care este cel mai frumos om pe care l-am cunoscut până acum și lângă el se află un alt om frumos, profesoara mea de canto, Georgeta Stoleriu. Lângă ei, mai sunt și alți oameni speciali, dar ei sunt pilonii mei. Soțul meu spune întotdeauna: "Noi, dacă avem o bucurie o dublăm, iar dacă avem o încercare, o înjumătățim". Și așa trecem peste probleme cu ușurință. Ne asumăm, este o experiență și ne îmbogățim. Sunt cazuri în care și suferi, dacă sufletul îți este trădat, atunci există o lacrimi, dar asta este. Cunoști lumea, lumea se mișcă continuu și trebuie să cunoști oameni de tot felul pentru a putea să îi citești pe cei buni.

Aveți vreun regret în prag de aniversare?

Nu am niciun regret. Știu că am multe de făcut de acum încolo. Mi-am asumat tot ce am făcut și răspund prin ce trăiesc la faptele mele, de orice fel. 

Ce veți face pe 20 martie, de ziua dumneavoastră de naștere?

Mereu mi-a plăcut să-mi petrec ziua de naștere pe scenă. Așa va fi mereu și va fi un spectacol de binefacere. Îi invit pe oameni să petrec cu ei ziua mea de naștere. Împreună sper să aducem zâmbetul pe buze unor oameni greu încercați de soartă. Asta înseamnă că mi-am propus ca prietenii care vor veni în sala de la Opera Comică pentru Copii să ofere cel puțin 100 de euro, bani care vor intra într-un cont special. O parte din sumă va ajunge la o doamnă de 60 de ani care are probleme foarte grave, iar restul de bani va merge spre o casă de copii. Urmează să creez un nou album muzical. Am început deja lucrul cu arii de operă în ritmuri moderne. Iar legat de Opera Comică pentru copii, îmi doresc să avem și mai multe spectacole de cea mai bună calitate, să avem public din belșug, să mergem în continuare în afara țării, dar și la festivaluri naționale. 

Un mesaj pentru cei care vor să vină la Opera Comică pentru Copii


Ne întâlnim cu personaje de poveste, cu oameni care într-un fel au trecut prin viață frumos. Haideți să-i cunoaștem pe scena Operei Comice pentru Copii. Copiii sunt cei care trebuie să fie primii descoperitori a acestei bijuterii, a acestei bogății. Vino la Operă, dragă puiule, mititelule, copilule, fie că ai trei ani, că ai 15 ani, fie că ai 90 de ani, copilule, vino la Opera Comică pentru Copii pentru că aici vei asculta muzică care îți merge la suflet scrisă de copilul soarelui muzicii – Mozart – sau un Păcală, un basm românesc. Aici te întâlnești cu Ion Creangă, Soacra cu trei nurori, Stela Popescu și te întâlnești cu copii pe scenă care sunt artiști, proaspăt absolvenți de Conservator, de liceu de coregrafie, care îți vor explica ce înseamnă frumosul – frumosul acesta care este la îndemâna noastră, pe înțelesul nostru, care te va face să râzi și pleci de aici cu sufletul râzând. Te aștept cu mare drag. În plus, sunt eu Felicia Filip. Te iubesc și îți voi demonstra acest lucru. Vino să-ți spun un secret: Opera Comică pentru Copii!

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel