Fed deschide calea pentru o scădere a dobânzilor în ideea de a susţine economia
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Banca Centrală a SUA (Federal Reserve-Fed) a deschis miercuri seară calea pentru o posibilă reducere a dobânzii de referinţă, în ideea de a susţine economia pe fondul tensiunilor comerciale persistente şi a încetinirii creşterii mondiale, transmite AFP.

'Incertitudinile din jurul perspectivelor au crescut în mod evident de la ultima noastră reuniune', a concluzionat preşedintele Fed, Jerome Powell, în conferinţa de presă de la finalul reuniunii comitetului de politică monetară. 'Vom acţiona adecvat, inclusiv prompt dacă situaţia o va impune, şi vom utiliza instrumentele noastre pentru a susţine expansiunea', a spus Powell, adăugând că Fed ar putea relaxa politica monetară prin reducerea dobânzilor dar este posibil de asemenea să pună punct procesului de diminuare treptată a bilanţului său.

Pentru moment însă, comitetul de politică monetară de la Fed a decis miercuri să menţină nemodificată dobânda de referinţă în intervalul cuprins între 2,25% şi 2,50%. Analiştii au remarcat faptul că în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de politică monetară, Fed a renunţat la promisiunea de a da dovadă de 'răbdare' cu privire la o modificare a dobânzilor, o dovadă în plus în opinia lor că Fed se pregăteşte să reducă costul creditului.

În plus, în comunicat se mai precizează că economia americană a înregistrat o creştere 'moderată' şi nu una 'solidă' cum se preciza la precedenta reuniune. De asemenea, Fed şi-a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru acest an la 1,5% în loc de 1,8% cât estima în luna martie, dar a lăsat nemodificată prognoza de creştere economică la 2,1%. Potrivit lui Jim O'Sullivan, analist la HFE, faptul că preşedintele Fed 'a insistat asupra faptului că riscurile la adresa economiei au crescut creşte posibilitatea unei reduceri a dobânzilor'. Următoarea reuniune de politică monetară la Rezerva Federală este prevăzută a avea loc în perioada 30-31 iulie şi deja o majoritatea zdrobitoare a analiştilor financiari prognozează o reducere a dobânzii de referinţă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel