Fecalele astronauţilor ar putea să le salveze viaţa în misiunea de pe Marte
Data publicării:
Autor: Badoiu Raluca
WhatsApp
astronauti
astronauti

Cuplul implicat în misiunea „Inspiration Mars”, care va fi trimis în călătorie spre Marte în 2018 nu se va confrunta doar cu probleme musculare şi plictiseală, dar cea mai mare problemă a lor va fi expunerea la radiaţii. Pentru ca oameni să fie cât mai protejaţi împotriva radiaţiilor cosmice, specialiştii susţin că pereţii navei spaţiale ar trebui să fie căptuşiţi cu apă, alimente şi chiar fecalele celor doi astronauţi, scrie „Sună dezgustător, dar nu avem unde să depozităm materialul iar el protejează destul de bine împotriva radiaţiilor”, a declarat Taber MacCallum, unul dintre membrii echipei de cercetători. Mai exact, el a explicat că deşeurile umane vor fi puse în pungi şi folosite ca un scut împotriva radiaţiilor. De asemenea ele vor fi deshidratate astfel încât toată apa să poată fi reciclată pentru consum.

Şi mâncarea poate fi folosită ca un „scut de protecţie”. „Datorită faptului că alimentele oferă protecţie împotriva radiaţiilor, mâncarea va fi depozitată în jurul pereţilor navei”, a mai declarat MacCallum explicând şi faptul că procesul nu este periculos, având în vedere că alimentele nu vor deveni radioactive.

Detaliile privind misiunea Inspiration Mars nu sunt încă foarte clare. Una dintre ideile pe care specialiştii le iau în considerare este proiectul „Water Walls”, care combină sistemele de susţine a vieţii şi cele de procesare a deşeurilor pentru a proteja împotriva radiaţiilor.

Apa a fost de multe ori propusă pentru a fi utilizată în acest scop în timpul misiunilor interplanetare. Ea pare să fie mult mai potrivită pentru acest gen de protecţie decât metalele. Radiaţiile cosmice sunt blocate de nuclee iar fiecare moleculă de apă este formată din câte trei atomi, ceea ce însemna că apa conţie mai mulţi nuclei pe volum decât metalul.

Mai mult, această tehnic mai mare un avantaj. Apa poate fi utilizată şi pentru consum.Iniţial, pungile care vor căptuşi nava vor fi umplute cu apă potabilă şi vor forma un scut de protecţie cu grosimea de 40 de centimetri. Apoi, în timpul misiunii, pe măsură ce aceste pungi vor fi consumate ele se vor înlocui cu alte conţinând deşeuri.

Potrivit specialiştilor acest proces este mult mai simplu comparativ cu cel care se foloseşte în prezent la bordul ISS, fiind mult mai potrivit pentru lunga călătorie interplanetară.

Cu toate acestea, până acum, specialiştii au testat aceste pungi în spaţiu şi au descoperit că procesarea din urină în apă este cu 50% mai puţin eficientă decât în pe pământ. Mai mult, o problemă şi mai mare ar putea fi confruntarea cu mirosurile şi imaginea reziduurilor. Pe de altă parte, conceptul „Water Walls” include şi pungi care atrag dioxidul de carbon din aer şi care reglează temperatura.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel