FDA a aprobat primul dispozitiv medical împotriva SFORĂITULUI
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
FDA a aprobat primul dispozitiv medical împotriva SFORĂITULUI / Foto: Pixabay, de manbob86
FDA a aprobat primul dispozitiv medical împotriva SFORĂITULUI / Foto: Pixabay, de manbob86
FDA a aprobat primul dispozitiv medical împotriva sforăitului.

Administrația americană pentru controlul alimentelor și al medicamentelor (FDA) a aprobat primul dispozitiv medical împotriva sforăitului, precum și pentru combaterea sindromului de apnee obstructivă în somn, scrie Ziarul de Iași.

VEZI ȘI: Ce trebuie să știți despre apneea în somn

Cum funcționează dispozitivul

Dispozitivul este utilizat în timpul zilei, când pacientul este treaz, necesitând folosirea acestuia timp de 20 de minute în fiecare zi, timp de 6 săptămâni.

Acesta este un dispozitiv de stimulare neuromusculară, care se eliberează numai pe bază de prescripție medicală, conceput pentru îmbunătățirea funcției mușchilor limbii. Această acțiune, în timp, poate ajuta la prevenirea relaxării excesive a musculaturii gâtului și limbii în timpul somnului, ceea ce duce la închiderea căilor aeriene superioare, în ciuda efortului respirator.

Dispozitivul are 4 electrozi, care descarcă o serie de impulsuri electrice cu perioade de repaus între ele. Doi electrozi sunt localizați deasupra limbii și 2 se află sub limbă. Indicațiile pentru utilizare presupun ca pacientul să folosească dispozitivul timp de 20 de minute, o dată pe zi, în timp ce este treaz, timp de 6 săptămâni și o dată pe săptămână, după acest interval.

Rezultatele studiului. Câți pacienți au scăpat de sforăit

FDA a analizat datele privind siguranța și eficiența dispozitivului la 115 pacienți care se confruntă cu sforăitul, inclusiv 48 de pacienți diagnosticați cu sindromul de apnee obstructivă în somn. Toți pacienții au folosit dispozitivul timp de 20 de minute, o dată pe zi, timp de 6 săptămâni, apoi au încetat să îl mai folosească timp de 2 săptămâni înainte de a fi reevaluați.

Studiul a concluzionat prin faptul că sforăitul a fost diminuat cu mai mult de 20% la 87 din cei 115 pacienți. În subgrupul de pacienți diagnosticați cu sindromul de apnee obstructivă în somn, scorul indicelui de apnee-hipopnee a fost redus cu 48%. Cele mai frecvente reacții adeverse au fost salivația excesivă, disconfort și furnicături la nivelul limbii și o senzație neplăcută în zona dinților. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel