Data publicării:

FBI: Un pakistanez, cu legături cu Iranul, a încercat să recruteze oameni pentru asasinarea lui Trump și a altor lideri americani

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Asif Merchant, în vârstă de 46 de ani, a încercat să recruteze persoane pentru un plan de asasinare a unor personalități, inclusiv Donald Trump, afirmă FBI.

Un pakistanez cu presupuse legături cu Iranul a fost inculpat pentru o conspirație dejucată. Acesta ar fi vrut să efectueze asasinate politice pe teritoriul SUA, a declarat marți departamentul de justiție, care a dezvăluit ceea ce oficialii consideră a fi cel mai recent complot de crimă la comandă care vizează personalități publice americane.

Potrivit unei plângeri penale, Asif Merchant, în vârstă de 46 de ani, a încercat să recruteze persoane în Statele Unite pentru a pune în aplicare complotul. Acțiunea venea ca represalii la uciderea de către SUA a comandantului de vârf al Gardienilor Revoluției Iraniene, Qassem Soleimani, în 2020.

Asif Merchant, despre care procurorii susțin că a petrecut ceva timp în Iran înainte de a călători în SUA din Pakistan, a fost acuzat de crimă la comandă la tribunalul federal din cartierul Brooklyn din New York. Un judecător federal a ordonat reținerea sa la 17 iulie, potrivit înregistrărilor judiciare.

"De ani de zile, departamentul de justiție a lucrat agresiv pentru a contracara eforturile nerușinate și necruțătoare ale Iranului de a se răzbuna pe funcționarii publici americani pentru uciderea generalului iranian Soleimani", a declarat procurorul general Merrick Garland într-o declarație.

Donald Trump, care a aprobat atacul cu dronă asupra lui Soleimani, și alți actuali și foști oficiali ai guvernului SUA au fost țintele vizate de complot

Anchetatorii FBI susțin că Donald Trump, care a aprobat atacul cu dronă asupra lui Soleimani, și alți actuali și foști oficiali ai guvernului SUA au fost țintele vizate de complot, a raportat CNN, citând un oficial american.

Documentele judiciare nu nominalizează presupusele ținte ale complotului. Merchant i-a spus unui informator al forțelor de ordine că va exista "securitate în jurul" unei ținte, conform plângerii penale.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiție a refuzat să facă alte comentarii. Avraham Moskowitz, un avocat al lui Merchant, nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Echipa de campanie prezidențială a lui Trump nu a putut fi contactată imediat pentru comentarii.

Trump, candidatul republican la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, a fost rănit într-o tentativă de asasinat la un miting de campanie în Pennsylvania luna trecută. Merrick Garland a declarat marți că anchetatorii nu au găsit nicio dovadă că Merchant ar fi avut vreo legătură cu împușcăturile, despre care oficialii au spus că au fost comise de un bărbat în vârstă de 20 de ani.

Totuți, autoritățile de aplicare a legii au dejucat planul lui Asif Merchant înainte ca atacul să aibă loc. Potrivit plângerii, o persoană pe care Merchant a contactat-o în aprilie pentru a o ajuta cu complotul a raportat activitățile sale forțelor de ordine și a devenit informator confidențial.

Merchant i-a spus informatorului că planurile sale includ uciderea liderilor americani, furtul de documente de la o țintă și organizarea de proteste în SUA, susțin procurorii.

După tentativa eșuată de asasinat din Pennsylvania, oficialii americani au declarat că o amenințare din partea Iranului a determinat Serviciul Secret al SUA să sporească protecția în jurul lui Trump.

La momentul respectiv, delegația Iranului la Organizația Națiunilor Unite a respins acuzațiile ca fiind "nefondate și răuvoitoare", conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel