FBI, avertismente despre încărcătoarele publice de telefoane. Datele personale, puse în pericol
Specialiştii FBI în securitate cibernetică avertizează asupra folosirii încărcătoarelor publice pentru telefoane. Conform acestora, datele personale pot fi puse în pericol.
"Hackerii au găsit metode prin care pot folosi porturile USB publice pentru a introduce sisteme malware şi programe de monitorizare în telefoane. Evitaţi folosirea încărcătoarelor publice din aeroporturi, hoteluri sau centre comerciale. Luaţi la voi propriul încărcător şi propriul cablu USB şi folosiţi o priză pentru a vă încărca telefonul", transmite filiala Denver a FBI, conform Washington Post.
Este doar ultima alertă dintr-un şir de îngrijorări guvernamentale cu privire la infracţiuni cibernetice prin intermediul porturilor USB publice. Au fost furate până acum date personale, cum ar fi detaliile cardurilor bancare, dar au fost şi instalate programe periculoase pe dispozitivele electronice.
Ritesh Chugh, profesor asociat şi expert în tehnologie la Universitatea Central Queensland, a scris că aceste porturi publice de încărcare reprezintă "un pericol semnificativ pentru intimitate". Cercetările arată că, în mai puţin de 10 secunde, o staţie de încărcare "infectată" poate identifica toate paginile web care au fost accesate de pe telefonul mobil.
"Un minut în care telefonul tău stă conectat la o astfel de staţie poate fi suficient pentru ca dispozitivul tău să fie compromis", a mai scris Chugh.
Deşi nu se ştie încă dacă astfel de atacuri au loc des, iar până acum nu au fost formulate acuzaţii publice, avertismentele repetate ale agenţiilor de securitate din întreaga lume "arată în mod clar cât de periculoasă este această metodă de atac", a mai menţionat Chugh.
Tony Coulson, director executiv al Centrului de Cyber-securitate de la Universitatea de Stat din California, spune că ar trebui să începem să ne gândim la telefoanele noastre ca la cardurile de credit. "Nu bagi cardul de credit oriunde, nu?", a spus el.
"Aceste încărcătoare publice nu oferă multă securitate. Poţi vedea asta uitându-te efectiv la priza USB. Sunt patru conectori acolo, doi pentru energie, doi pentru date. Nu există o siguranţă. Odată introdus cablul în telefon, dacă datele vorbesc, atunci ele vor vorbi", a mai spus Coulson.
Cum îţi dai seama că telefonul tău a fost compromis
Dacă ai folosit astfel de staţii publice de încărcare, spun experţii, ar fi bine să vezi dacă, cumva, bateria telefonului tău se descarcă mai rapid, dacă sistemele funcţionează mai lent, dacă apare supraîncălzirea dispozitivului sau dacă setările sunt modificate fără ştirea ta.
Dacă ai impresia că telefonul tău a fost afectat, atunci cel mai bine ar fi să ştergi orice aplicaţie ce ridică suspiciuni, să instalezi un program antivirus sau chiar să te întorci la setările din fabrică. De asemenea, este indicat ca software-ul telefonului tău să aibă ultimele update-uri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News