Data actualizării:
Data publicării:

Faze amuzante cu închiderea minelor în România. Alfred Bulai: Noaptea minții! Erau speriați că minerii nu vor să plece / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Sociologul Alfred Bulai a vorbit despre închiderea minelor din România.

În cadrul emisiunii „Nod în Papură“, la DC News, sociologul Alfred Bulai a vorbit despre neconcordanțele apărute în România atunci când au început să se închidă minele, în primul deceniu după 1990:

„Guvernarea Ciorbea s-a decis să închidă minele. Au luat ca model cele două închideri masive din Europa, în Germania și Anglia. Închiderea minelor de către Margaret Thatcher a fost gândită vreo 5 ani. Decizia noastră, pentru că suntem mult mai performanți, a fost luată într-o joi, adică într-o zi. Iată ce a însemnat absența cercetării.

Ei, care nu au mers în Valea Jiului, erau speriați că minerii nu vor, nu vor să plece din morții de acolo. Li s-au oferit salarii compensatorii, iar pentru că erau absolut convinși că nu vor să plece, au plusat la salarii, fără să aibă un studiu care să le spună cât ar vrea minerul ca să plece de acolo. Au mers până la 36 de salarii, dar au fost unii care au primit și 12 salarii, adică un an. Au zis că minerii vor lua banii, se vor bucura și va fi bine. Mai mult, s-a zis că să se mute, să plece de unde au venit etc.

În practică, după vreo 2 luni de depuneri de cereri, au oprit, pentru că rămâneau fără mineri. S-au dus ăia de-a valma să plece când au auzit câți bani iau.

A doua chestiune amuzantă este că pe o piață cum e Vale Jiului, dintr-odată a apărut o sumă imensă de bani, iar o parte din acei oameni s-au decis să plece. Ce au făcut? Au vrut să vândă casele. Gândește-te că toată lumea ar vrea să vândă apartamentele din Colentina, dar nimeni nu vrea să se mute acolo. La fel și în Valea Jiului, nu aveau valoare. Unii au vând apartamentul pe o ladă de bere, iar alții care nu au putut face asta au plecat, dar au luat cu ei baia, cada, chiuveta. Ulterior s-au întors în casele părăsite. După ce s-a făcut marea disponibilizare s-au făcut din nou angajări la mină, pentru că, ei neștiind cum e cu minerii - sunt zeci de meserii la mină - au apărut probleme. La o mină, toți artificierii au depus cereri și au ieșit din sistem. Fără artificieri, mina nu poate să funcționeze. S-au făcut iar angajări. Noaptea minții. E o dovadă de a lua măsuri intuitiv, dar fără a avea cunoașterea domeniului“, a precizat Alfred  Bulai.

CITEȘTE ȘI      -      EXCLUSIV  ”Onoare muncii” de 1 Mai muncitoresc, serbat cu tonete de mici și de crenvurști. Bulai: Cum am ajuns de la meserie la marfă

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel