Data actualizării:
Data publicării:

Faza zilei cu USR și așa zisul plagiat al lui Bode. Cum îi prinde istoria din urmă pe salvatorii României

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

În cazul ministrului Lucian Bode, Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a constat că s-au identificat probleme de tip plagiat reprezentând aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei și notează că „nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare”.

Cei care au cerut verificarea tezei de doctorat au fost cei de la USR care acum doresc demisia ministrului de Interne pentru un plagiat de 2,95% și acela neintenționat, după cum au spus experții.

„UBB confirmă că Bode a plagiat în teza lui de doctorat. Chiar dacă e puțin și nu poate fi sancționat. Furtul rămâne furt”, a scris Iulian Bulai, parlamentar USR.

"Lucian Bode a plagiat. Avem confirmarea de la universitatea care i-a dat diploma. Așteptăm demisia din guvern", a scris și Cătălin Drulă, președintele USR, pe Facebook.

Lecție de matematică, de clasa întâi, pentru USR-iști, „salvatorii României”: 4 este mai mare ca 2,95

Dar paradoxul este că atunci când Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a arătat că Laura Codruța Kovesi a plagiat într-un procent mai mare decât este acuzat Lucian Bode, adică 4%, USR-iștii nu au mai fost atât de vocali. Din contră. Atunci niciun USR-ist nu îi mai cerea demisia.

„Nu am eu expertiza să judec o lucrare de doctorat", spunea, de exemplu, Dacian Cioloș, premier la acea vreme, privind plagiatul de 4% al Laurei Codruța Kovesi.

Astăzi, USR-iștii se pricep la plagiat, când este PNL la putere, dar pe vremea când Kovesi era la putere, nu aveau expertiză în a judeca lucrări de doctorat.

VEZI ȘI: Bode, despre „plagiat”: Politicienii dactilografi din USR care m-au copiat de zor la bibliotecă s-au făcut de râs

Ministrul Lucian Bode le-a transmis celor de la USR că s-au făcut de râs.

Lucian Bode a făcut primele declarații în urma publicării rezultatelor Comisiei de etică a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca cu privire la teza sa de doctorat.

„Doresc să salut publicarea rezultatelor evaluării UBB în urma analizei asupra tezei mele de doctorat.

Verdictul UBB: Teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menținut.

Recent, UBB s-a pronunțat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările inițiale ale tezei.

În urma verificărilor, Comisia de Etică a UBB mi-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit în cuprinsul a mai puțin de 7 pagini (2.95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei. În niciun moment nu mi-am însușit ideile altora și nici nu am dat impresia că-mi aparțin.

Așadar, având în vedere:

Rezoluția conducătorului de doctorat din 23 septembrie 2018 și conținutul raportului de similitudine potrivit cărora teza mea de doctorat NU conține preluări neautorizate (document atașat),

Decizia Comisiei de sociologie, științe politice și administrative a CNATDCU prin care în data de 11 iulie 2019 a fost validată teza mea de doctorat în vederea emiterii ordinului de ministru (document atașat),

Concluziile analizei comisiei de specialiști ai Școlii Doctorale Relații Internaționale și Studii de Securitate din cadrul UBB care în urma studierii tezei și consultării celui mai recent raport anti-plagiat au concluzionat că valorile coeficienților de similitudine se încadrează în limitele legale (document atașat),

Hotărârea nr. 7 din 28 octombrie 2022 a Comisiei de Etică a UBB care a analizat teza mea și s-a pronunțat sub presiuni politice de neimaginat asupra existenței unor abateri de la normele de etică într-un procent de 2.95% - adică în mai puțin de 7 pagini din totalul celor 220 de pagini,
Și ținând cont de observațiile și concluziile finale ale hotărârii Comisiei de Etică a UBB potrivit cărora,

Fragmentele identificate ca fiind problematice reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din totalul de 65.000 de cuvinte ale tezei (2.95 %),

Prin procedura de verificare realizată în 24 octombrie 2022 nu s-au identificat elemente de noutate față de prima verificare a tezei realizată cu ocazia susținerii tezei în anul 2018,

Textele originale din care s-au preluat fragmente sunt citate în corpul tezei și în referințe,

Nu rezultă cu certitudine intenția vădită de încălcare a regulilor și tehnicilor de citare academică,

Citarea eronată este considerată o deviere de la normele de redactare academică și trebuie corectată,

Rareori redactarea unei lucrări complexe este perfectă, iar eratele și corecțiile sunt mijloace absolut normale de îndreptare publică și transparentă a unor erori,

Din respect pentru comunitatea academică, împreună cu editura, voi revizui printr-o erată erorile de citare problematice din cele 7 pagini, cu toate că nu am această obligație legală.

Așadar, politicienii dactilografi din USR care m-au copiat de zor la bibliotecă s-au făcut de râs. Situația în care se află este penibilă și ridicolă! Este un maxim de superficialitate de care au dat dovadă.

Am văzut de-a lungul timpului că folosesc această schemă de compromitere, creează o poveste, apoi o vând în online indiferent de consecințe pentru că la final nu îi interesează dacă se verifică sau nu adevărul.

Tot ce fac ei are doar un scop electoral, motiv pentru care fabrică un „adevăr” doar al lor pe care îl promovează sperând să câștige puncte electorale”, a scris, marți, Lucian Bode pe contul său de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel