Data publicării:

Faza zilei cu e-Factura. Chirieac: A venit mecanicul la noi. Sunt foarte multe chestii tehnice, străine celor care nu sunt experți în contabilitate / video

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foarte multă lumă se plânge de sistemul e-Factura.

Procesul de implementare e-Factura va fi realizat în două etape, astfel: În prima etapă, în perioada 1 ianuarie 2024 - 30 iunie 2024, operatorii economici - persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligația să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B și în relația cu instituțiile publice, altele decât cele efectuate în relația B2G, pentru care există obligația utilizării Ro e-Factura începând cu data de 1 iulie 2022.

De asemenea, operatorii economici persoane impozabile nestabilite, dar înregistrate în scopuri de TVA în România au obligația, începând cu 1 ianuarie 2024, să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B pentru livrări de bunuri și prestări de servicii care au locul livrării sau prestării în România.

Dar lucrurile nu sunt deloc simple. Oamenii nu au fost pregătiți pentru acest sistem. Bogdan Chirieac, analist politic, a povestit un caz pentru a evidenția situația prin care trec foarte mulți români.

„Am un exemplu despre situația cu e-Factura la noi în redacție. Avem și noi o Dacie Logan, cam deșelată așa. Nu este veche, are vreo patru ani, dar este plină de bube. Așa am nimerit noi Loganul. Am trimis-o la service. Le-am spus celor de acolo: „dați-ne factura prin e-Factura”. A venit mecanicul, cu ulei pe mâini, la redacție: „V-am adus factura”. Contabila i-a spus că nu vrem așa, ci prin e-Factura. Omul a zis: „Ce este aia, doamnă?” Răspunsul contabilei a fost: „Trebuie să vă faceți spațiu privat online. Trebuie să mergeți să luați semnătura electronică”.

Mecanicul i-a zis: „Doamnă, lăsați-mă în pace! Dacă nu vreți să o plătiți... n-o plătiți și gata!” Omul venise de la muncă direct. Bagi așa ceva și deja de la 1 aprilie vrei să dai amenzi 15% din valoarea facturii... Sunt foarte multe chestii tehnice, străine celor care nu sunt experți în contabilitate. Blochează efectiv bunul mers al economiei românești”, a zis Bogdan Chirieac la Miercurea Neagră.

Youtube video image

Amenzile la e-Factura se dau de la 1 aprilie 2024

„Sistemul merge opțional până la data de 30 iunie. Deci cu 1 iulie este obligatoriu modulul e-Factura. Între 1 ianuarie și 1 aprilie este fără amendă. Ne acomodăm unii cu alții. Nu suntem absurzi în utilizarea modulului”, a spus ministrul Marcel Boloș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel