Zona din București care arată ca și cum a fost bombardată. Putem concura cu Ucraina, fără să ne atace nimeni / galerie FOTO
În loc să fie un spațiu primitor care nu ridică vreo îngrijorare, zona centrală a Bucureștiului este plină de gunoaie
Ai crede că o plimbare prin centrul Capitalei, chiar în zona Kilometrului Zero, localizat în curtea Bisericii Sfântul Gheorghe Nou, reprezintă un motiv de relaxare în care te poți bucura în tihnă de frumoasele clădiri de la începutul secolului 20, multe dintre ele construite în stilul art deco, Bucureștiul fiind celebru pentru numărul ridicat de astfel de clădiri, de străduțele înguste care, din când în când, sunt presărate cu terase și cafenele sau de mobilierul urban care înnobilează cadrul arhitectural divers al Capitalei României.
Ei bine, nu este așa! Întreg spațiul localizat la est de Bulevardul Nicolae Bălcescu lasă de dorit în ceea ce privește un aspect îngrijit al locului. După cum spuneam, în curtea Bisericii Sf Gheorghe Nou se află monumentul Kilometrului Zero, practic centrul Capitalei României, realizat încă de la începutul secolului trecut. Nu departe de acest loc, la doar câțiva metri, realitatea te face să te simți mult mai rău decât în cele mai rău famate cartiere mărginașe ale Bucureștiului sau, de ce nu, într-o favelă din Brazilia sau Kenya.
Tomberoanele sălășluiesc haotic pe străzi, acestea nefiind curățate, după aprecierile personale, de foarte mult timp, vegetația este crescută haotic, fără a se vedea vreo urmă de toaletare a acesteia de către autoritățile publice, iar terasamentul drumului, de beton sau de asfalt, în cel mai fericit caz, este acoperit în multe locuri cu pământ
Clădirile din zonă sunt mâzgălite cu un graffiti de proastă calitate, vechi probabil de zeci de ani, iar din boscheții de pe marginea drumului te poți trezi oricând că un șobolan îți poate sări pe picioare.
O „grotă“, așa cum îmi place mie să o denumesc, se află chiar vis a vis de Biserica Sf. Gheorghe Nou, pe strada Băniei, iar geamurile sparte ale clădirii te fac să te simți că ești într-un oraș din estul Ucrainei, greu încercat de armata rusă în ultima perioadă.
Nici spre Piața Unirii realitatea nu este mai îmbucurătoare. Chiar în spatele magazinului Cocor, o schelă ciudată, metalică, sau copertină, că nu-mi dau seama cu exactitate ce poate fi, te poate accidenta în caz că nu ești atent. Niște bucăți de tablă ies din aceasta în partea dinspre carosabil și nu par a fi foarte bine prinse.
De modul în care intrările sunt mascate, în cele mai multe cazuri cu pal peste care e desenat graffiti, sau de pavajul care este desprins și te obligă să ai mai multă încredere să mergi pe carosabil decât pe trotuar cred că nici nu mai e nevoie să avem pretenții.
Aceste imagini deprimante și îngrijorătoare reprezintă cea mai clară dovadă că autoritățile publice locale din București nu reușesc să se îngrijească nici măcar de centrul Capitalei României. Deși ne place să vorbim ce „centrul vechi“, de străduțe pietonale primitoare, pavate cu piatră cubică, și de turism cultural, realitatea tristă e că cel puțin Bucureștiul mai are o cale lungă până acolo.
VEZI ȘI - EXCLUSIV Strada din buricul Bucureștiului care nu a văzut asfaltul / galerie FOTO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News