FAO: Preţurile mondiale la alimente au fost stabile în septembrie
Indicele global al preţurilor produselor alimentare s-a menţinut stabil în septembrie, ieftinirea zahărului fiind compensată de scumpirile înregistrate la uleiuri vegetale şi carne, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În septembrie, acest indice a avut o valoare de 169,9 puncte, similar cu cel din august. Preţul la zahăr a scăzut cu 3,9% comparativ cu august, pe fondul perspectivelor privind majorarea livrărilor în acest sezon. În schimb, preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 1,4% în septembrie, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele 13 luni, în timp ce preţurile la carne au urcat cu 0,8%. În paralel, FAO şi-a înrăutăţit joi estimările privind producţia mondială de cereale în 2019 cu 2,2 milioane tone, până la 2,706 miliarde tone, dar încă în creştere cu 2% faţă de nivelul din 2018. 'Cele mai recente previziuni vin, în principal, în urma reducerii perspectivelor privind producţia globală de orez şi grâu, care nu compensează estimările privind majorarea producţiei de porumb', a subliniat organizaţia internaţională.
Sursa: Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News