Familia Trump a donat bani pentru Kamala Harris în perioada 2011-2014. Ce sumă a donat fostul președinte viitoarei sale contracandidate: "A fost o investiție înțeleaptă"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Documentele arată că Donald și Ivanka Trump au făcut donații pentru campania de realegere a vicepreședintelui Kamala Harris în funcția de procuror general al Californiei.

Donald Trump a trecut rapid la atacarea vicepreședintelui în urma retragerii lui Joe Biden din cursa prezidențială, reluând porecla batjocoritoare pe care i-o atribuise: "Laffin' Kamala Harris" (aluzie la râsul ascuțit al acesteia).

Dar în timp ce candidatul republican își reorientează campania pentru a o viza pe Harris, Trump va trebui să facă față unui adevăr stânjenitor. Acesta a donat un cec de 5.000 de dolari în 26 septembrie 2011, purtând semnătura sa distinctivă către "Procurorul general Kamala D Harris".

La câteva ore după decizia istorică a lui Biden de duminică și cu o nouă posibilă bătălie între Trump și Harris, donația incomodă a lui Trump a reapărut pe rețelele sociale. Jared Moskowitz, un congresman democrat din Florida, a postat o fotografie a cecului pe feed-ul său de X (fosta Twitter) cu cuvintele: "A fost o investiție înțeleaptă".

"Când Trump a scris acel cec pentru realegerea lui Kamala Harris în 2011, pun pariu că nu s-a gândit că ea îl va încasa în 2024!"

Michael Steele, fost președinte al Comitetului Național Republican, a ironizat: "Când Trump a scris acel cec pentru realegerea Kamalei Harris în 2011, pun pariu că nu s-a gândit că ea îl va încasa în 2024!". 

De fapt, donația de 5.000 de dolari a fost doar unul dintre numeroasele cadouri oferite de familia Trump lui Harris în perioada în care aceasta lucra ca procuror șef al Californiei. Documentele deținute de secretarul de stat din California menționează cea mai mare donație de 5.000 de dolari, dar oferă și detalii despre un alt cec de 1.000 de dolari din partea lui Trump către Harris în februarie 2013, la începutul campaniei sale de realegere ca procuror general al statului.

Fiica lui Trump, Ivanka, figurează, de asemenea, în baza de date ca fiindu-i donatoare lui Harris cu suma de 2.000 de dolari pentru comitetul său de realegere în iunie 2014.

Existența a 8.000 de dolari proveniți din banii lui Trump care au ajuns în visteria politică a lui Harris ar putea să îl urmărească pe Trump în campania electorală, la fel cum s-a întâmplat în timpul campaniei prezidențiale din 2020, când ea a fost alegerea lui Biden ca vicepreședinte. Apoi, Fox News a dezvăluit detalii despre cum s-a ajuns la donația de 5.000 de dolari.

Cercetând documente judiciare, canalul a relatat că Trump a făcut plata la cererea procurorului șef din New York de la acea vreme, Eric Schneiderman, care a organizat o strângere de fonduri pentru Harris în septembrie 2011. Trump a fost convins să cumpere un bilet pentru eveniment la prețul maxim de 5 000 de dolari, la care a participat Ivanka.

Trump a insistat că faptul că i-a făcut această favoare lui Schneiderman, care a căzut ulterior în dizgrație după ce a fost acuzat că a abuzat fizic mai multe femei.

Contrar glumei lui Steele de pe rețelele sociale, Harris nu va putea cheltui banii de la Trump pentru campania sa prezidențială din 2024, în cazul în care va obține nominalizarea democrată. După cum a relatat Sacramento Bee în 2020, ea a donat întreaga sumă pe care acesta i-a dat-o în momentul în care și-a început candidatura pentru Senatul SUA, lăsând-o moștenire unei organizații non-profit pentru drepturile civile care activează în America Centrală, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel