Facturile la gaze şi energie, creşteri record. Statele europene, măsuri rapide. Polonia dă vina pe UE
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Guvernele din marile economii europene au început deja să ia măsuri împotriva creşterii facturilor la energie şi gaze. 

Guvernul Spaniei a anunţat un plan şoc, prin care ia cu asalt profiturile marillor companii de energie, Italia a acţionat deja cu bani publici pentru limitarea umflării facturilor la electricitate şi lasă să se înţeleagă că va interveni din nou. Il Sole 24 Ore scrie că una din măsurile care ar putea fi luate este ajustarea TVA din factura la utilităţi. Franţa ar putea oferi cecuri compensatorii pentru gospodăriile care nu-şi permit preţurile prea mari.De asemenea, guvernul Greciei oferă subvenţii şi discounturi pentru a reduce po­vara scumpirilor, scrie Mediafax.

Polonia dă vina pe UE

În Polonia, ţară dependentă de cărbune şi unde se întrevăd creşteri de preţuri majore, mesajele trimise de guvern sunt ambigue. Pe de o parte, oamenii sunt atenţionaţi că vin scumpiri chiar şi de peste 10%, iar pe de alta circulă zvonuri că guvernul pregăteşte un program de subvenţionare a facturilor, dar despre care nimeni nu ştie mai nimic. Între timp, Varşovia cere UE să explice cum planul său de înverzire a economiei contribuie la creşterea facturilor polonezilor. Cu alte cuvinte, a găsit un vinovat.

În Italia, scumpiri de 40 %

În Italia, una dintre cele mai mari economii din UE, preţurile electricităţii au crescut cu 20% în trimestrul doi, iar din octombrie sunt aşteptate noi scumpiri, chiar şi de 40%, după cum a atenţionat ministrul tranziţiei ecologice Roberto Cingolani. Creşterea facturilor ar fi fost şi mai mare dacă guvernul n-ar fi intervenit deja, chiar din iunie, cu fonduri publice de 1,2 miliarde de euro pentru a reduce povara preţurilor prea mari într-o ţară în care nivelul sărăciei energetice este ridicat. Scopul intervenţiei a fost de a ţine creşterile de preţuri sub 10%, dar succesul a fost doar parţial, aşa că guvernul ar putea acţiona din nou în următoarele săptămâni cu fonduri publice, scrie Bloomberg, care citează surse apropiate situaţiei.

În presa italiană circulă şi speculaţii că intervenţia nu este ceva garantat. Pentru a finanţa intervenţia, guvernul italian ar intenţiona să folosească venituri din sistemul UE de tranzacţionare a certificatelor de carbon.

Ce se întâmplă pe piaţa gazelor

În multe state europene, printre care Germania şi Franţa, preţurile de tranzacţionare ale electricităţii au atins cote record, în special deoarece gazele naturale, importate în cantităţi insuficiente în comparaţie cu nevoile în Europa, sunt mai scumpe. De asemenea, vântul slab a însemnat energie eoliană mai puţină. În plus, preţurile energiei cresc şi din cauza eforturilor UE de a reduce poluarea prin descurajarea arderii cărbunelui şi încurajarea energiei verzi.

Italia este în special vulnerabilă deoarece îşi acoperă 70% din nevoia de energie cu importuri. De asemenea, gazele naturale au o pondere de 40% în producţia de energie. Italia este al doilea cel mai mare importator de gaze din UE, după Germania. Spania va căuta să „redirecţioneze“ profiturile companiilor de energie spre consumatori prin „impunerea de limite la facturile la energie şi tăierea acestor facturi“, a explicat premierul Pedro Sanchez. În traducere, guvernul va reduce o taxă specială de la 5,1% la 0,5% (cel mai redus nivel permis de regulile UE) până la finalul anului, şi va lua până în martie de la companiile de energie, sub forma unui nou impozit, miliarde de euro în ceea ce Sanchez spune că este exces de profit, scrie France 24.

Franţa a mizat pe energia nucleară şi pare să fi câştigat

Banii vor fi înapoiaţi consumatorilor pe parcursul următoarele şase luni. Noile măsuri se adaugă reducerii TVA din facturile la electricitate de la 21% la 10% în iulie şi suspendării taxei pe producerea de energie. Factura medie la electricitate a urcat cu 62% în ultimul an, la 108 euro pe lună.

În Franţa, deşi gazele se scumpesc, facturile la electricitate n-au crescut atât de mult, probabil pentru că această ţară a insistat pe energia nucleară. Familiile cu venituri mici, circa 5,5 milioane de gospodării, primesc deja cec-uri pentru electricitate (48-227 euro pe an), însă guvernul ia în considerare creşterea până la 6 milioane a numărului celor eligibili pentru această formă de subvenţionare a energiei şi încălzirii.

Guvernul grec a anunţat că va oferi subvenţii pentru plata facturilor la energie majorităţii gospodăriilor până la sfârşitul anului. Mecanismul, finanţat cu bani de la buget, va costa 150 de milioane de euro, va acoperi 70% din gospodăriile greceşti şi include oferirea a 9 euro pentru primii 300 de kW/h consumaţi. De asemenea, va fi majorată cu 20% o plată unică anuală pentru persoanele cu venituri mici pentru ajutarea acestora să achiziţioneze păcură pentru încălzit pe timpul iernii. În plus, principala companie de utilităţi, deţinută de stat, va oferi reduceri de preţuri mai mari gospodăriilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel