Data actualizării:
Data publicării:

Facturile au crescut enorm. Răzvan Dumitrescu: M-am speriat cât gaz am înghițit / Mirel Palada: Oamenii trebuie să ia din banii de medicamente pentru a le plăti

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Economie
WhatsApp

Facturile la gaze și energie au crescut enorm.

Jurnalistul Răzvan Dumitrescu și sociologul Mirel Palada au vorbit despre acest subiect la DC News și DC News TV, în cadrul emisiunii „Ce se întâmplă?”

„M-am speriat cât gaz am înghițit. Și am centrală modernă, economică. M-am uitat la metri cubi pe ianuarie care se tot învârteau... Se învârt de nu ai aer. Am fost obișnuiți să nu mai stăm în frig ca pe vremea lui Ceaușescu, cu excepția celor care nu au alternativă și trăiesc în blocurile lui Nicușor Dan”, a zis Răzvan Dumitrescu.

Mirel Palada a continuat: „Ce te faci cu oamenii care sunt din ce în ce mai săraci, mai precari, care nu sunt precum Răzvan Dumitrescu sau Mirel Palada care să zică: „factura s-a dublat, dă-o încolo, o plătesc, asta e!” Nu ne mai ducem la restaurant trei zile și plătim factura, dar pentru mulți români, aceste facturi mari sunt chestiuni de viață și de moarte. Trebuie să ia din banii de medicamente pentru a plăti facturile”.

„Iar oamenii din blocurile fără căldură din București trebuie să bage ceva în priză, iar când bagi ceva în priză... costă mult. Și vine mare și factura de iarnă ca și când ar fi avut căldură”, a continuat Răzvan Dumitrescu.

„Plătesc căldură sub formă de frig, de manieră profesionistă”, a zis Mirel Palada.

„Este horror. Pentru acest lucru, în țări normale la cap, cineva ar fi fost arestat, adică pentru faptul că plătești ceva ce nu primești”, a mai zis Răzvan Dumitrescu.

Youtube video image

 

 

Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) solicită Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, luarea în regim de urgenţă a unor măsuri pentru evitarea dublării preţului la gaze în 2025, venind cu o propunere de Strategie Post Plafonare a Preţului în Energie.

Potrivit unui comunicat, preţul gazelor naturale a atins luni pe Bursa TTF valoarea de 27,850 euro/MWh, un preţ de 10 ori (925%) mai mic faţă de perioada în care România implementa plafonarea preţului la gaze (277,660 euro/MWh - august 2022).

 

„În august 2022, românii achitau 0,31 lei/KWh pentru gazele consumate, astăzi achită 0,29 lei/kWh, adică cu 6% mai puţin. Mai mult, pentru a evita ca după 31 martie 2025, când expiră valabilitatea plafonării preţului la gaze, oamenii să achite preţuri duble la gaze, Asociaţia Energia Inteligentă solicită Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, luarea în regim de urgenţă a unor măsuri pentru atingerea preţului corect la consumatori. În acest sens, pentru a veni în sprijinul Executivului şi al românilor, înaintăm o propunere de Strategie Post Plafonare a Preţului în Energie", a afirmat preşedintele AEI, Dumitru Chisăliţă.

Guvernul României a aprobat în 2022 mai multe acte normative privind aplicarea unor măsuri pentru gestionarea efectelor creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, care urmează să expire în 31 martie 2025. Astfel, legislaţia emisă a suspendat preţul din contracte şi a stabilit aplicarea unui preţ plafonat de 0,31 lei/kWh pentru consumatorii casnici, cu plata de la bugetul de stat a diferenţei între costurile de achiziţie ale furnizorilor şi preţul plafonat, dacă costurile sunt mai mari de 0,31 lei/kWh.

„Dacă costurile furnizorilor erau mai mici decât 0,31 lei/kWh atunci furnizorul calcula în fiecare lună un preţ de vânzare compus din costurile de achiziţie la care se adaugă o marjă reglementată. Preţul gazelor în contractele de vânzare gaze, care sunt suspendate până în 31 martie 2025, sunt la un nivel de circa 0,55 lei/kWh, preţ care cel mai probabil va rămâne valabil cel puţin până în vara anului 2025", se precizează în document.



Astfel, începând cu luna aprilie 2025, preţurile din facturi vor fi duble

 



„Probabil în vara anului 2025 va reapărea timid concurenţa pe piaţa de gaze, dar care va aduce preţuri uşor mai mici, în cel mai fericit caz începând cu anul 2026. Această variantă va aduce toate riscurile care au existat în piaţă înainte de plafonarea preţurilor la gaze (unele clauze abuzive, creşteri de preţuri urmare a unor clauze din contract etc.).", susţin reprezentanţii AEI.

Conform sursei citate, Asociaţia Energia Inteligentă solicită Guvernului luarea în regim de urgenţă a unor măsuri pentru atingerea preţului corect la consumatori, având în vedere că în lipsa unor acţiuni corespunzătoare derulate încă din 2024, la momentul încetării efectului acestor măsuri, preţul gazelor în facturile românilor ar putea fi dublu.

Astfel, pentru a evita ca preţul gazelor din contractele de vânzare gaze, care sunt duble în momentul de faţă, să devină preţ efectiv plătit de consumatori după data de 31 martie 2025, este necesară realizarea unor activităţi precum demararea urgentă a unei campanii masive de informare şi pregătire a consumatorilor în vederea reliberalizării pieţei la gaze.

Reprezentanţii AEI mai solicită profesionalizarea "câinilor de pază" ai unei pieţe libere - reorganizarea ANRE, Consiliul Concurenţei, ANPC şi înlocuirea în modul de lucru al acestora ca acţiuni principale elementele reactive - amendarea celor care încalcă legea după sesizarea unor abuzuri, cu acţiuni preventive şi de reducere a abuzurilor asupra consumatorilor şi prevenire a încălcării legii.

Pe lista de măsuri se mai află: înfiinţarea unei entităţi de Soluţionare alternativă a litigiilor de pe piaţa energiei, dezvoltată ca un Parteneriat Public cu o Asociaţie Non Profit de specialitate; suspendarea pe un termen de 3 ani a prevederilor din Codul Civil privind piaţa de energie prin care furnizorii pot să prelungească un contract de furnizare fără semnătura efectivă a clientului pe un contract/act adiţional.

Totodată, AEI consideră necesare reglementări ale pieţei. Printre acestea se numără organizarea de către ANRE (direct şi indirect) a unor sesiuni/acţiuni de ofertare concurenţială a gazelor naturale începând cu data de 1 aprilie 2024, pentru refacerea concurenţei.

Reprezentanţii asociaţiei fac referire şi la abonamentul la gaze solicitând, printre altele, aplicarea modelului pentru aplatizarea vârfurilor de cost din perioadele de iarnă cu transferul costurilor în perioada cu minimum de cost (perioada caldă) şi publicarea marjei comerciale pe facturile de gaze care, conform estimărilor AEI, înseamnă o reducere a preţului gazelor cu circa 2% (pe baza datelor din anul 2021).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel