Facturi mai mici pentru milioane de români. Decizie a Senatului
Senatul a decis că autorităţile locale pot elimina taxa pe apa de ploaie din facturile consumatorilor casnici.
Facturi mai mici pentru miloane de români. Senatul a decis că autorităţile locale pot elimina taxa pe apa de ploaie din facturile consumatorilor casnici, a anunţat deputatul PNL de Brăila Vasile Varga.
Parlamentarul Vasile Varga este cel care a venit cu propunerea de modificare şi completare a articolului 36 din Legea 241/2006, privind Serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare.
"Consiliile locale din întreaga ţară vor putea scoate taxa pe apa de ploaie din facturile consumatorilor casnici, au decis, în urma dezbaterilor din Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului şi a votului din plen, senatorii României.
Am atras atenţia parlamentarilor că una dintre problemele stringente cu care se confruntă beneficiarii serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare este cea a felului în care este calculată factura la apă meteorică. În prezent, taxa este plătită de către consumatorii casnici, aceştia fiind taxaţi indiferent dacă plouă, ninge sau este secetă", a declarat Varga.
Camera Deputaţilor este for decizional
Liberalul brăilean a iniţiat demersuri legislative pentru ca lucrurile să fie schimbate, mai ales că toţi consumatorii casnici din ţară sunt afectaţi, propunând că apa de ploaie să fie facturată exclusiv autorităţilor publice locale şi instituţiilor publice.
"Apa de ploaie se scurge pe stradă în reţelele de scurgere a apelor care aparţin localităţilor, ceea ce demonstrează că serviciul de canalizare şi epurare a apelor meteorice este un serviciu distinct, care trebuie plătit doar de către primării şi, eventual, de persoane juridice, agenţi economici. Apa meteorică nu este cuantificată, la acest moment, strict, nimeni nu ştie exact câtă apă de ploaie se scurge de pe un bloc sau de pe o casă, ceea ce înseamnă că baza de impunere este ilegală", a explicat deputatul Vasile Varga.
În urma dezbaterilor, Senatul a decis prin vot că "autorităţile deliberative ale unităţilor administrative-teritoriale pot adopta hotărâri pentru scutirea populaţiei de la plata colectării, transportului, epurării şi evacuării apelor pluviale cu suportarea din bugetul local, în limita disponibilităţilor şi a sumelor alocate cu această destinaţie".
Modificarea legislativă, în forma adoptată la Senat, se află acum la Camera Deputaţilor, care este for decizional.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News