FACIAS solicită comisie de anchetă privind deciziile de impunere pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate emise de catre ANAF
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului a trimis, vineri, 08.05.2015, o solicitare în atenția Avocatului Poporului și a forurilor de conducere ale celor două Camere ale Parlamentului cu privire la înființarea unei comisii de anchetă. Este vorba despre deciziile de impunere pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2012, emise de catre ANAF.
Totodata, FACIAS considera utila audierea Ministrului Finantelor Publice si a reprezentantilor ANAF in cadrul "Comisiei pentru buget, finante si banci" de la Camera Deputatilor, respectiv in cadrul "Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital" de la Senat, in vederea identificarii unor solutii legate de aceasta tema.
FACIAS a fost sesizata recent cu o problema strigenta cu care se confrunta in prezent mii de cetateni romani care fac parte din diferite segmente ale populatiei: pensionari, salariati, persoane fara venituri, cetateni din Diaspora care nu au desfasurat vreo activitate lucrativa sau de afaceri pe teritoriul Romaniei in ultimul deceniu.
Citește și: CARD DE SĂNĂTATE: FACIAS propune amânarea cu 6 luni a termenului de la care cardurile de sănătate devin obligatorii
In ultimele luni au fost emise de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala zeci de mii de decizii de impunere pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate. ANAF pretinde celor care au dobandit venituri din dobanzi, dividende sau chirii, indiferent de valoare, sa plateasca sute de lei drept CASS. Insa, in unele cazuri, petentii sustin ca veniturile nu sunt reale.
Astfel ca, indiferent de cuantumul castigului, CASS s-a calculat la o baza lunara care nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe tara. De pilda, pentru anul 2012, datoria este de 468 de lei, contributia de 5,5% pentru CASS aplicandu-se la salariul minim din acea perioada, in valoare de 700 de lei lunar, adica 8.400 lei anual.
Avem, astfel, de a face cu doua probleme: pe de o parte, exista cetateni aflati in situatia de a datora o contributie (CASS) mai mare decat venitul realizat, ceea ce este aberant, pe de alta parte exista problema gresitei identificari a veniturilor, atat in privinta cuantumului, cat si a provenientei. Consideram ca sunt necesare atat modificari normative, cat si o revizuire a metdologiei folosite de ANAF atat in identificare veniturilor, cat si in stabilirea bazei de calcul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News