Data publicării:

Exxon vinde filiala din România şi participaţia la Neptun Deep. Transfer către ROMGAZ

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
Fotografie creată de Martin Damboldt, de la Pexels
Fotografie creată de Martin Damboldt, de la Pexels

Exxon iese de pe piaţa din România şi a anunţat că vinde divizia de upstream celor de la ROMGAZ. 

Exxon Mobil Corp a anunţat marţi că vinde divizia de upstream din România producătorului de gaze ROMGAZ cu peste un miliard de dolari, gigantul energetic american concentrându-şi investiţiile pe active cu costuri mici de furnizare, transmite Reuters.

Exxon este prezentă pe sectorul upstream din România din noiembrie 2008, când a achiziţionat o participaţie în proiectul de gaze de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră.

Tranzacţia cu Romgaz include toate acţiunile în Exxon Mobil Exploration and Production România, alături de participaţia în zăcământul XIX Neptun România.

Compania se aşteaptă ca tranzacţia să se finalizeze în trimestrul doi din 2022, scrie Agerpres. 

Premierul Ciucă a participat la semnarea contractului 

"Contractul de vânzare-cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor ROMGAZ S.A. din data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacției este condiționată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract. Preţul de achiziţie achitat de către ROMGAZ va fi de 1.060.000.000 USD, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acțiuni.

Anterior, pe 22 martie, Consiliul de Administrație al ROMGAZ a avizat contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de EMEPRL, care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră", transmite Biroul de Presă al Guvernului. 

”Tranzacția în valoare de peste 1 miliard de dolari este expresia angajamentului Guvernului de a susține investițiile vitale în energie și valorificarea gazelor naturale din Marea Neagră în beneficiul românilor și economiei românești.  Noua lege off-shore dezbătută în Parlament în ritm accelerat deblochează investiții vitale pentru asigurarea resurselor de gaze naturale. Viziunea de dezvoltare a sectorului energetic pe care o are Guvernul României, bazată pe investiții, o abordare pro-business și stabilitate, va repoziționa România ca un actor regional important, capabil să asigure necesarul pentru consumul cetățenilor și economiei și chiar să devină furnizor de securitate energetică în regiune”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel