Extremiștii-naționaliști din România folosesc PR american. Evul mediu, model pentru noile forțe
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Partidele extremiste și naționaliste din occident își legitimează tot mai mult identitatea în Evul Mediu istoric. România se înscrie în acest curent, partidele care exploatează filonul naționalist-populist folosind aceeași retorică și simboluri. 

Până recent, partidele naționaliste și extremiste se identificau cu evenimente din istoria contemporană, cel mai reprezentativ fiind cel de-al Doilea Război Mondial. Mai nou, fascinația acestora se îndreaptă către Evul Mediu și Renaștere scrie The Economist într-un material.

Formațiunile se identifică cu evenimente esențiale precum creștinism, cruciade, și lupta Occidentului împotriva năvălitorilor din Orient.

În timpul campaniei prezidențiale din SUA, Donald Trump era de multe ori înfățișat în poze cu ”cruce roșie brodată pe piept”, amintind de celebrul ordin al Cavalerilor Templieri.

Carol cel Mare, rege al francilor în sec VIII și simbol al creștinismului, este un alt personaj istoric care fascinează. Mulți politicieni radicali preferând să își asocieze numele cu astfel de personaje legendare. 

Și de partea cealaltă, fundamentalismul islamic se identifică cu Evul Mediu. Chiar mai mult. Islamiștii se înfățișează cu imaginea cavaleriei musulmane. Pentru ei, războiul împotriva Vestului are conotații din Coran. Asociază Occidentul de azi cu ”reîncarnarea vechiului Imperiu Bizantin”.

Atracția pentru Evul Mediu a ajuns și în politica românească unde partidul naționalist PRU folosește figura domnitorului Vlad Țepeș pe stema oficială.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel